Scriitorul Mario Vargas Llosa a propus depenalizarea consumului de droguri ca măsură de reducere a traficului de stupefiante, într-un articol publicat duminică, în cotidianul “El Comercio” din Lima (Peru).
“Argumentul potrivit căruia legalizarea ar spori consumul, mai ales în cazul tinerilor şi al copiilor, este explicabil, fără niciun dubiu. Însă, este foarte probabil să fie vorba de un fenomen pasager, ce poate fi limitat prin campanii eficiente de prevenire”, a adăugat Mario Vargas Llosa. Scriitorul în vârstă de 73 de ani consideră că depenalizarea consumului de droguri ar trebui însoţită de o reorientare a sumelor alocate în prezent combaterii consumului, pentru a finanţa campanii educative, politici de dezintoxicare şi de informare, precum acele campanii care au dat bune rezultate în domeniul fumatului. Pentru Mario Vargas Llosa, fost candidat din partea dreptei la alegerile prezidenţiale din 1990 din Peru, cea mai bună soluţie pentru problemele legate de droguri nu este una de natură poliţienească, ci una de natură economică. “Există o piaţă a drogurilor care creşte neîncetat, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare şi care aduce beneficii impresionante traficanţilor. Victoriile revendicate în lupta antidrog sunt nesemnificative în comparaţie cu numărul consumatorilor de pe cele cinci continente”, a concluzionat romancierul sud-american.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936, la Arequipa, în Peru. Printre numeroasele sale scrieri se află romanele traduse în toată lumea “Oraşul şi câinii”, “Casa verde”, “Conversaţie la Catedrală”, “Războiul sfârşitului lumii”, “Sărbătoarea ţapului”, ”Mătuşa Julia şi condeierul”, “Rătăcirile fetei nesăbuite”, precum şi piesele de teatru “Kathie şi hipopotamul”, “La Chunga” şi “Domnişoara din Tacna”, dar şi eseurile şi textele critice.