Marşul „Împreună pentru sănătatea sânului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

Marşul „Împreună pentru sănătatea sânului”

Sănătate 13 Octombrie 2012 / 00:00 408 accesări

Organizaţii neguvernamentale din Constanţa, precum Crucea Roşie, Liga Femeilor, având drept parteneri Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, Colegiul Comercial Carol I, Colegiul Pedagogic C.Brătescu şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu, au organizat, vineri, Marşul „Împreună pentru sănătatea sânului”. „Marşul a fost dedicat femeilor care au învins cancerul şi celor care se luptă cu această maladie. Este dedicat în egală măsură tuturor femeilor, pentru a le conştientiza să fie atente cu sănătatea lor”, a declarat directorul Crucii Roşii Constanţa, Carmen Lungu. Marşul a pornit la ora 12.00, de pe b-dul Tomis, de lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a avut ca punct final Ţara Piticilor. Cei interesaţi au primit pliante cu informaţii despre un stil de viaţă sănătos, despre cancerul de sân.

CANCERUL LA SÂN ESTE CEA MAI RĂSPÂNDITĂ FORMĂ DE CANCER ÎN RÂNDUL FEMEILOR DIN ÎNTREAGA LUME. LA FIECARE 69 DE SECUNDE O FEMEIE MOARE DIN CAUZA CANCERULUI LA SÂN. LA FIECARE 24 DE SECUNDE, O PERSOANĂ ESTE DIAGNOSTICATĂ CU CANCER LA SÂN. UNA DIN OPT FEMEI POATE DEZVOLTA PE PARCURSUL VIEŢII O FORMĂ DE CANCER LA SÂN.

Anual, în România sunt diagnosticate 6.500 de cazuri noi de cancer la sân. Din păcate, în momentul depistării, 85% dintre ele sunt deja în stadii avansate. Specialiştii susţin că această situaţie este cauzată atât de faptul că boala este asimptomatică în stadiile incipiente, cât mai ales modului în care se raportează femeile din România la ea: majoritatea gândesc că nu li se poate întâmpla lor, le e teama sau refuză să meargă la control motivând că se simt bine. Cancerul la sân poate fi tratat şi chiar vindecat complet dacă este descoperit la timp. Rata de supravieţuire este de aproape 100% dacă diagnosticarea se face în stadii incipiente.

NET

La nivel mondial, dar şi în multe localităţi din ţară s-au derulat şi se derulează o serie de acţiuni menite să atragă atenţia femeilor asupra a ceea ce trebuie să facă pentru depistarea precoce a cancerului la sân, respectiv mersul periodic la control. Organizatorii Marşului „Împreună pentru sănătatea sânului” au o istorie în lupta împotriva cancerului la sân. Liga Femeilor Constanţa, Parteneri în Progres şi Crucea Roşie sunt, încă din 2008, parte a „Iniţiativei globale pentru conştientizarea asupra cancerului la sân” lansată în 2007, de asociaţia americană Susan G Komen for the cure, în 10 ţări din întreaga lume printre care şi România (judeţul Constanţa, Cluj, Braşov, Tg. Mureş şi Bucureşti). Beneficiile aduse de implementarea Iniţiativei Globale s-au constituit în: mesaje cheie riguroase referitoare la autocunoaşterea sânului, bazate pe studii şi cercetări; oferirea instrumentelor care să conducă la redactarea Profilului fiecărei comunităţi cu privire la problematica cancerului la sân; identificarea şi prioritizarea nevoilor din fiecare comunitate şi finanţarea a 10 granturi comunitare care să raspundă celor mai stringente nevoi; constituirea la nivelul celor 4 judeţe şi a municipiului Bucureşti a reţelei “Împreună pentru sănătatea sânului” formată din organizaţii implicate în Iniţiativa Globală.



12