Martha Bibescu şi Grigore Vieru, evocaţi la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Martha Bibescu şi Grigore Vieru, evocaţi la Biblioteca Judeţeană

Cultură 28 Ianuarie 2009 / 00:00 487 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ este deschisă, pînă pe 8 februarie, o expoziţie de carte dedicată Marthei Bibescu, de la a cărei naştere se împlinesc, astăzi, 120 de ani. Născută în familia Lahovary, familie cu solidă tradiţie civilizatoare, Martha Bibescu era văzută în epocă drept cea mai frumoasă şi cea mai inteligentă femeie din România. A scris aproape 40 de cărţi - romane, volume de poezii, lucrări de factură biografică -, dar şi eseistică ori articole despre modă.

A fost intens admirată de elita literelor franceze: Marcel Proust, Paul Valery, Rainer Maria Rilke, Jean Cocteau, Francois Mauriac şi, scriind în limba franceză, este considerată scriitoare franceză, fiind prezentă, se pare, în manuale, după cum precizează filologul clujean Tudor Ionescu. „Maestră necontestată a portretului literar, dată fiind precizia notaţiei sale psihologice, spiritul de observaţie şi supleţea condeiului, Martha Bibescu a fost aleasă pentru a ilustra în manualele franceze această specie literară“, spune acesta. Printre cărţile traduse în română ale scriitoarei se numără romanele: „Izvor, ţara sălciilor“, „Papagalul Verde“, „Katia, demonul albastru“. Acestora li se adaugă lucrări din creaţia biografică precum: „Jurnalul politic“, „La bal cu Marcel Proust“, „Corespondenţă cu Paul Claudel“ sau „ O fiică necunoscută a lui Napoleon“.

O altă expoziţie deschisă, în această perioadă, la Biblioteca Judeţeană, îi este dedicată regretatului poet basarabean, Grigore Vieru, care s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident de maşină. Pe data de 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani.

Taguri articol


12