Marți va fi ales noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marți va fi ales noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Sport 14 Noiembrie 2016 / 19:08 808 accesări
Mihai Covaliu și Gabriela Szabo sunt candidații la funcția de președinte al COSR

Mihai Covaliu și Gabriela Szabo sunt candidații la funcția de președinte al COSR

Gabriela Szabo și Mihai Covaliu, campioni olimpici la Sydney 2000 la atletism, respectiv scrimă, își vor disputa președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român la alegerile care vor avea loc marți, de la ora 11.00, în cadrul Adunării Generale a COSR. Cei doi foști mari campioni candidează pentru postul lăsat liber de Alin Petrache, care a demisionat în urma neîndeplinirii obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câștigarea a 6-8 medalii.

Gabriela Szabo (41 de ani), care a ocupat până la sfârșitul anului 2015 postul de ministru al Tineretului și Sportului, își propune ca România să revină în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice în următorii opt ani. Pentru a realiza acest lucru, Szabo dorește ca COSR să devină „un incubator de proiecte” pentru federațiile sportive, dar și de unitate în ceea ce privește strategia sportului românesc. În echipa cu care dorește să conducă forul olimpic se află fostul baschetbalist Virgil Stănescu, acesta urmând să ocupe funcția de secretar general.

Mihai Covaliu (39 de ani), în prezent președintele Federației Române de Scrimă, își propune să producă o schimbare prin care sportul românesc să revină la normalitate, și anume între primele 20 de națiuni la JO 2020 de la Tokyo. El a nominalizat printre problemele de care se va ocupa infrastructura sportivă, în special Complexul Olimpic de la Izvorani, și managementul resurselor financiare, precum atragerea de venituri proprii la bugetul COSR. Covaliu afirmă că revigorarea sportului românesc se poate face inclusiv prin naturalizarea unor sportivi și aducerea de tehnicieni străini. Președintele Federației Române de Scrimă îl va propune, în cazul în care va fi ales în fruntea COSR, pe George Boroi, conducătorul CSA Steaua, ca secretar general al forului olimpic.

În cadrul Adunării Generale de marți vor mai avea loc alegeri pentru două posturi de vicepreședinte și 14 locuri de membru al Comitetului Executiv. Pentru cele două posturi de vicepreședinte vor concura Sorin Babii, președintele FR de Tir, Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal, Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, și Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, este de drept vicepreședinte al COSR.

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv s-au înscris 27 de candidați, majoritatea fiind conducători de federații sportive naționale, însă doar 22 au rămas în cursă: Gheorghe Vișan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Sorin Iacoban (FR de Șah), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gașpar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Hălăucă (FR de Hochei), Ion Bîrlădeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru-Sămărghițan (secțiunea personalități ale vieții sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastică), Ion Florian Ticu (FR de Bob și Sanie), Doina Melinte (personalități), George Cosac (FR de Tenis), George Teșeleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Susanu-Chermeș, Sebastian Gabriel Toncean (Federația Română de Culturism și Fitness), Marius Gane (vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă), Nicolae Dobre (președintele FR Oină), Valentin Amato Zaharia (președintele FR de Kempo), Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj).

Candidaturile lui Dan Gîrleanu, Violeta Szekely (ambii la secțiunea personalități) și Florentin Marinescu (președintele Federației Române de Arte Marțiale și vicepreședinte al FR Judo) nu au fost validate de Comisia de Etică. Primul nu avea calitatea de membru al COSR, iar Marinescu și Szekely au depus tardiv candidaturile, după expirarea termenului. Luni și-au retras candidaturile Anișoara Cușmir-Stanciu și George Boroi, ambii de la secțiunea personalități ale vieții sportive olimpice.

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are în componență 20 de membri: președinte, 3 vicepreședinți, 5 membri reprezentând sporturile olimpice de vară, dintre care unul reprezentând federațiile de jocuri sportive de echipă, 4 membri reprezentând personalități ale vieții sportive olimpice, 2 membri reprezentând federațiile olimpice de iarnă, un membru reprezentând federațiile sportive naționale neolimpice, un membru reprezentând federațiile Sportul pentru Toți și Sportul pentru Persoane cu Handicap, președintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR și secretarul general al COSR. Actualul președinte al Comisiei Sportivilor este fosta canotoare Georgeta Andrunache.

În actualul Comitet Executiv al COSR se află și doi constănțeni, Elena Frîncu și Nicolae Dobre, însă doar al doilea și-a depus candidatura pentru încă un mandat.

Președintele și ceilalți membri din conducere vor fi aleși de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Fiecare membru deține între 1 și 4 voturi, în funcție de participarea la Jocurile Olimpice. Compoziția dreptului de vot este următoarea:

a) 4 voturi au federațiile naționale sportive olimpice care au participat la trei dintre ultimele șase ediții ale Jocurilor Olimpice: Atletism, Bob-Sanie, Box, Canotaj, Gimnastică, Haltere, Handbal, Judo, Kaiac-Canoe, Lupte, Natație și Pentatlon Modern, Patinaj, Schi Biatlon, Scrimă, Tenis, Tenis de Masă, Tir Sportiv.

b) 3 voturi au celelalte federații naționale sportive olimpice, care nu au participat la trei dintre ultimele șase ediții ale Jocurilor Olimpice: Badminton, Baschet, Golf, Ecvestră, Fotbal, Gimnastică Ritmică, Hochei pe Gheață, Hochei pe Iarbă, Polo, Taekwondo WTF, Tir cu Arcul, Volei, Yachting, Rugby, Triatlon.

c) 2 voturi au federațiile naționale sportive neolimpice, recunoscute de CIO: Aeronautică, Alpinism și Escaladă, Arte Marțiale, Baseball, Biliard, Bridge, Dans Sportiv, Karate, Motociclism, Orientare, Popice-Bowling, Șah, la care se adaugă Federația Română Sportul pentru Toți și Comitetul Național Paralimpic.

d) 1 vot au federațiile naționale sportive neolimpice, nerecunoscute de CIO: Arte Marțiale de contact, Culturism și Fitness, Fotbal-Tenis, Go, Karate Tradițional, Karate WKC, Karate kyo IKO 2, Kempo, Modelism, Oină, Radioamatorism, Sambo, Scrabble, Taekwondo ITF.

e) 1 vot au și sportivii olimpici, personalități din federațiile olimpice, membrii persoane fizice și organisme sportive.

Preşedintele care va fi ales marţi la conducerea COSR va fi al 17-lea din istoria de 102 ani a forului.

Ceilalţi conducători ai olimpismului românesc au fost: Carol al României (între 1914-1920, 1923-1940), George Valentin Bibescu (1920-1923), Ion Gheorghe Maurer (1947-1951), Mihail Macavei (1951-1953), Alexandru Şiperco (1953-1959), Manole Bodnăraş (1959-1960), Aurel Duma (1960-1966), Anghel Alexe (1966-1974), Marin Dragnea (1974-1984), Haralambie Alexa (1984-1987), Gheorghe Gomoiu (1987-1989), Constantin Opriţa (iunie-decembrie 1989), Lia Manoliu (1990-1998), Ion Ţiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004-2014) şi Alin Petrache (2014 - august 2016).

Pe 29 august 2016, Alin Petrache a demisionat din funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câștigarea a 6-8 medalii. România a participat cu 96 de sportivi și 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, și a cucerit cinci medalii: una de aur, una de argint și trei de bronz. Bronzul halterofilului Gabriel Sîncrăian a fost însă pierdut de țara noastră, pentru că sportivul a fost prins dopat. Locul 47 pe națiuni a fost cea mai slabă clasare a delegației României în ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice după al Doilea Război Mondial.

Demisia a fost o premieră în istoria de 102 ani a olimpismului românesc, anterior consemnându-se o singură „renunţare” la funcţia de preşedinte, cea a lui Octavian Morariu, pe 15 aprilie 2014, însă acesta fusese ales membru CIO în anul anterior, iar pasul său a fost firesc. Petrache a fost ales preşedinte COSR pe 29 mai 2014, după 10 ani în care forul a fost condus de Morariu. Nicu Vlad a ocupat funcția de președinte interimar al COSR, până la alegeri.

Citește și:

Un constănțean candidează pentru un loc în Comitetul Executiv al COSR

Gabriela Szabo va candida la preşedinţia COSR

Mihai Covaliu și-a depus candidatura pentru președinția COSR



12