Mărţişor la Şaguna, cu pictură, muzică şi poezie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mărţişor la Şaguna, cu pictură, muzică şi poezie

Educație 04 Martie 2017 / 16:00 992 accesări

În prima zi a primăverii, cu ocazia sărbătorii Mărţişorului, la Universitatea „Andrei Şaguna” (UAŞ) a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a Adinei Dogaru, intitulată „Dincolo de pod”. Artista este licenţiată a UAŞ şi coordonatoarea cercului de pictură al Casei de Cultură „I. N. Roman” din Medgidia.

Lucrările expuse în holul universităţii se află în patrimoniul Primăriei Medgidia, una dintre ele urmând a fi dăruită de primar Consulului General al Chinei.

Podul din Medgidia este subiectul acestor tablouri, interpretat atât ca simbol al oraşului, cât şi al legăturilor dintre oameni. De asemenea, aşa cum autoarea a subliniat în cadrul vernisajului, podul simbolizează o trecere de pe un tărâm pe altul şi este prezent în literatură („Harap Alb”, „Craii de Curte Veche”), în legende, dar şi în viaţa de zi cu zi, sub diferite forme: curcubeul, Calea Lactee. Aşadar, artista îi invită pe privitori să vadă nu doar construcţia de metal ce reprezintă un mijloc de trecere de pe un mal pe celălalt, ci şi un mijloc de a traversa numeroase stări, în funcţie de anotimp, lumină şi chiar în funcţie de starea de spirit.

În completarea artistică a sărbătorii Mărţişorului, oaspeţii universităţii, printre care s-au numărat şi elevi au sărbătorit împreună cu studenţii şi profesorii Şagunişti venirea primăverii printr-un scurt concert susţinut de violonistele Iarina Maria Pleşcaru şi Ioana Pinţoiu, eleve la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi de chitaristul Nicu Costea, elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Ultimul mărţişor oferit celor prezenţi a fost poezia recitată de micul vestitor al primăverii, Bogdan Secară.

Întreaga activitate desfăşurată reprezintă un plăcut preludiu al Zilei Absolventului Şagunist, sărbătorită în mod tradiţional la data simbolic aleasă a Echinocţiului de primăvară.



12