Mărțișorul în costumul popular

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mărțișorul în costumul popular

Cultură 23 Februarie 2018 / 12:05 999 accesări
Vizitatorii Muzeul de Artă Populară Constanța pot vedea tradiționalul mărțișor  înfrumusețând costumele populare aflate în expoziția permanentă a instituției de cultură

Vizitatorii Muzeul de Artă Populară Constanța pot vedea tradiționalul mărțișor înfrumusețând costumele populare aflate în expoziția permanentă a instituției de cultură

Muzeul de Artă Populară Constanța s-a pregătit să întâmpine primăvara așa cum se cuvine, cu tradiționalul mărțișor pe care vizitatorii îl pot vedea înfrumusețând costumele populare aflate în expoziția permanentă a instituției de cultură.

Încă din timpuri străvechi, mărțișorul este simbolul primăverii. Firul său bicolor alb-roșu sau alb-negru simbolizează iarna și vara. Se crede că o funie bicoloră, simbolizând zilele anului, ar fi fost toarsă de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Odinioară, în secolul al XIX-lea, acest fir de lână în două culori de care se agăța o monedă de argint sau de aur, o cruciuliță sau o iconiță, era primit de copii, fete și băieți, de la părinți, în dimineața zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Potrivit lui Ion Ghinoiu, exista credința că purtătorii mărțișorului nu vor fi pârliți de soare pe timpul verii, că vor frumoși ca florile, sănătoși, plăcuți și drăgăstoși, dar și feriți de deochi. La început, mărțișorul se purta legat la mână, ulterior fiind purtat la gât, iar mai târziu în piept.

Tradiția mărțișorului se păstrează și în prezent, firul alb-roșu de care se agață un obiect artizanal fiind dăruit fetelor și femeilor, pentru a fi purtat în piept în luna martie. El era scos la un anumit interval în timp (de Mucenici, în special) sau când înfloreau pomii fructiferi, fiind agățat de ramurile acestora.



12