Chiar dacă fulgii de nea, gerul şi viscolul le-au dat bătăi de cap constănţenilor, participanţii la cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de Mărţişoare, organizat de Muzeul de Artă Populară, s-au reunit, ieri, pe platoul din faţa instituţiei de cultură, pentru a nu-i dezamăgi pe cei care, an de an, vin să-şi achiziţioneze micile obiecte vestitoare ale primăverii. Nici cumpărătorii nu au întârziat să apară, chiar dacă puţini la număr şi mulţi doar pentru a prospecta oferta.
Ediţia din 2011 a Târgului de Mărţişoare stă sub semnul tradiţiei şi al preţurilor mici. Realizate din materiale textile, din hârtie, folosind tehnica origami, din flori uscate, scoici, ceramică sau pastă de fimo, obiectele expuse în cadrul târgului, însoţite de nelipsitul fir alb-roşu, au preţuri cuprinse între un leu şi cinci lei. Cei care preferă mărţişoarele tradiţionale, clasice, confecţionate din flori nemuritoare şi scoici, de exemplu, pot să se oprească la standul Cameliei Avram, care vine, în fiecare an, la Târgul de Mărţişoare, indiferent de vreme, numai pentru a nu-şi dezamăgi „clienţii” fideli.
Pentru Olivia, elevă în clasa a II-a, la Şcoala Generală nr. 28, ediţia din 2011 a târgului reprezintă un debut. Pentru că micuţa se afla la şcoală, mama sa a venit să-i prezinte micile obiecte din a căror realizare eleva a făcut o adevărată pasiune. Modelate în pastă fimo, mărţişoarele sale reflectă candoarea copilăriei şi a începutului, Olivia manifestând predilecţie pentru simboluri perene precum: ghiocelul, trifoiul cu patru foi şi gărgăriţa sau fluturele.
Tot la „debut” s-a aflat şi Iliaz Elif, studentă în anul I la Turism. Cu mărţişoare, dar şi cu felicitări s-a prezentat la târg şi Georgiana Şocarici, membră a Careului Artelor „Amfora” şi studentă la psihologie.
Oferta este deosebit de variată, chiar şi pentru cei care doresc să cumpere mărţişoare mai „practice”, cum ar fi o broşă sau un pandantiv, dar şi cercei originali din ceramică sau pietre semi-preţioase. Tradiţionaliştii convinşi pot găsi pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară şi cel mai vechi mărţişor: o monedă găurită, peste care este trecut un şnur.
Târgul de Mărţişoare rămâne deschis până pe 1 Martie inclusiv, între orele 08.00-17.00.