DNA primește lovitură după lovitură în dosarul în care președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, este acuzat că ar fi atribuit, în mod nelegal, contractul de utilizare și întreținere a elicopterului medical ce s-a prăbușit, la jumătatea lui decembrie 2014, în lacul Siutghiol. După ce, anul trecut, Curtea de Apel a respins, definitiv, raportul tehnico-științific în baza căruia procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Constantinescu, marți, magistrații Tribunalului Constanța au dispus audierea martorilor care au dat declarații la DNA, în faza de urmărire penală. Avocatul președintelui CJC, Marius Mocanu, a spus că unii martori au fost audiaţi când a început urmărirea penală faţă de faptă, nu faţă de persoană, prin urmare Constantinescu nu era reprezentat de un avocat, nefiind acuzat în mod direct la momentul respectiv. „Am cerut audierea de către instanță pentru a exista garanția unui proces echitabil și a se respecta principiul conform căruia acuzatul are dreptul la un proces echitabil”, a spus Mocanu. Nermin Apzait, judecător la Tribunalul Constanţa, a admis cererea apărării, aşa că, la următorul termen din dosar, fixat în 24 mai, vor fi reaudiaţi primii trei martori propuşi de procurorii DNA.
ȘEFUL CJCÎNCĂ ARE NEVOIE DE RECUPERARE
Nicușor Constantinescu nu a putut fi prezent la termenul de marți din dosarul „Elicopterul“. Avocatul şefului CJC a spus că acesta a fost externat înainte de Paşte de la Sanatoriul Techirghiol, dar că încă nu se poate deplasa. „Constantinescu a ieşit din spital în 30 aprilie. Acum este în scaun cu rotile și încă se recuperează. Medicii spun că nu poate să calce pe piciorul operat, ca atare nu se poate deplasa pentru a veni la instanţă”, a punctat avocatul. El a depus la dosar mai multe înscrisuri medicale de la Sanatoriul Techirghiol, care atestă faptul că Nicușor Constantinescu are nevoie de recuperare medicală.
CONSTANTINESCU NU RECUNOAȘTE ACUZAȚIILE
La termenul de marți din dosarul „Elicopterul“, instanța a citit acuzațiile care i se aduc lui Constantinescu. Potrivit avocatului președintelui CJC, învinuirile DNA se bazează doar pe înscrisuri, nu pe fapte reale. Mocanu a reamintit instanței că raportul de constatare al procurorilor, de la care a plecat acest dosar, a fost respins definitiv ca probă de către Curtea de Apel Constanța.
Concret, este vorba despre un raport realizat de un specialist din cadrul DNA Constanța, din care reiese că liderul CJC și-ar fi încălcat atribuțiile în momentul în care a atribuit contractul pentru exploatarea și întreținerea aparatului de zbor. „Considerăm că scopul raportului respectiv, realizat în mod nelegal, a fost acela de a susține ideile impuse de acuzare, din moment ce specialistul care l-a întocmit este angajat în cadrul DNA. În mod normal, trebuia să fie desemnat un expert autonom, independent și agreat de Ministerul Justiției”, a declarat Mocanu, în urmă cu câteva luni. În plus, el a precizat că președintelui CJC nu i s-a spus nimic despre acest raport, așa că nu a avut posibilitatea de a-l ataca sau de a comanda o altă expertiză. La rândul său, Constantinescu a spus, la vremea respectivă, că acuzațiile au fost forțate în cazul său. „Nu înțeleg de ce sunt eu judecat și nu cei care gestionau elicopterul la momentul producerii accidentului, adică cei din conducerea SMURD și secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat. Reamintesc că SMURD a luat, prin Hotărâre de Guvern, elicopterul de la CJC și l-a transferat la MAI, așa că nu există motive pentru care să răspund eu în fața legii”, a explicat Constantinescu. De altfel, la termenul de marți, șeful CJC a depus, prin avocatul său, mai multe înscrisuri în care precizează că nu recunoaște acuzațiile.