Martti Ahtisaari a primit Premiul Nobel pentru Pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Martti Ahtisaari a primit Premiul Nobel pentru Pace

Monden 11 Octombrie 2008 / 00:00 475 accesări

Fostul preşedinte finlandez a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace 2008 pentru numeroasele sale acţiuni de mediere în întreaga lume, desfăşurate pe parcursul a trei decenii. Potrivit unui anunţ făcut vineri de către Comitetul Norvegian pentru Nobel de la Oslo, Martti Ahtisaari, în vîrstă de 71 de ani, a obţinut premiul pentru cariera îndelungată în activitatea de mediere pentru pace, între care acordul din 2005 dintre Indonezia şi rebelii din provincia indoneziană Aceh. Ultima sa misiune, negocierile între Serbia şi majoritatea albaneză din Kosovo, privind viitorul statut al provinciei sîrbe, a fost una dintre cele mai complicate şi controversate din cariera sa. Acuzat de autorităţile de la Belgrad că a avut întotdeauna ca obiectiv independenţa provinciei Kosovo, acesta a depus eforturi, timp de mai multe luni, pentru a obţine concesii din partea celor două comunităţi, implicate, în 1998 - 1999, într-unul dintre cele mai sîngeroase conflicte din Europa de după al Doilea Război Mondial. Primele sale contacte cu situaţia din Balcani datează din anii \'90. În perioada septembrie 1992 - aprilie 1993, a condus grupul de lucru pentru Bosnia-Herţegovina din cadrul Conferinţei pentru fosta Iugoslavie, înainte de a fi numit reprezentant special pentru fosta Iugoslavie al Secretarului General al ONU.

Născut la 23 iunie 1937, la Viipuri, în prezent Viborg, în Rusia, Martti Oiva Kalevi Ahtisaari a fost evacuat, împreună cu părinţii săi, din provincia Carelia, anexată de Uniunea Sovietică la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. A devenit profesor şi a predat inclusiv în Pakistan, la începutul anilor \'60, înainte de a intra în diplomaţie. Fără a se detaşa de afacerile interne ale Finlandei, a petrecut cea mai mare parte a timpului în străinătate. La vîrsta de 36 de ani, în anul 1973, a fost numit ambasador în Tanzania. Ajuns la Naţiunile Unite la jumătatea anilor \'70, a primit prima misiune de mediere în Namibia, la sfîrşitul anilor \'80. Trimis special al secretarului general ONU, a urmărit drumul spre independenţă al ţărilor din Africa meridională. În 1994, a devenit primul preşedinte finlandez ales prin vot universal, iar după numai un an, Finlanda a aderat la UE. Martti Ahtisaari nu a candidat pentru un nou mandat la conducerea ţării, într-o funcţie cu puţină putere reală, declarînd, ulterior, că politica finlandeză a fost “o aventură extraconjugală”. “Fireşte, sînt foarte bucuros de primirea Nobelului pentru Pace şi sînt foarte recunoscător”, a comentat diplomatul finlandez. Întrebat care crede că a fost cea mai mare realizare a sa, acesta a răspuns independenţa Namibiei, dar şi medierea dintre Guvernul indonezian şi rebelii din provincia Aceh, precum şi Balcanii.

Martti Ahtisaari a fost selecţionat de Comitetul Norvegian pentru Nobel din 197 de candidaţi ale căror nume au fost ţinute în mare secret. Comitetul este format din cinci membri aleşi de Parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitatea de a fi realeşi. Premiul pentru Pace este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict, precum şi prezervarea ei la nivel internaţional.

Taguri articol


12