Specialiştii spun că mărul este capabil să învingă boala, prin concentraţia cu totul aparte de antioxidanţi, având efecte benefice asupra inimii, reglând tensiunea arterială şi reducând riscul apariţiei cancerului. “Wh foods” scrie că în ultimii ani, cercetări complexe, de specialitate, au dovedit rolul de excepţie pe care îl au, pentru organism, fitonutrienţii din mere. Echilibrul care există între aceştia este considerat unic, astfel că o serie de analize au fost reluate, pentru că au fost incredibile. Printre antioxidanţii care transformă mărul în “fructul de aur” sunt quercetin (un medicament în sine, are efect anti-inflamator, inhibă producerea şi eliberarea histaminei şi a altor mediatori alergici/inflamatori, fiind eficientă în tratarea artritei, reumatismului articular şi artrozei, la care se adaugă proprietăţi antitumorale remarcabile în special pentru cancerele de piele şi prostată, combătând şi cataracta, afecţiunile respiratorii şi bolile alergice), kaempferol (un antioxidant care combate în mod extrem de eficient cancerul ovarian) şi myricetin (care creşte imunitatea şi împiedică procesul de îmbătrânire al sistemului nervos central şi arteroscleroza). Totodată, complexul de minerale şi vitamine, conţinut de măr, este pe de o parte impresionant, pe de alta unic, fiind din foarte multe puncte de vedere un fruct fără egal. Un măr de mărime medie conţine, potrivit studiilor, patru grame de grăsimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidraţi, patru grame de fibre, 90 % apă, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum şi minerale de calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc.