Șoferii care parchează neregulamentar au toate șansele să se trezească fără... mașină, după ce Guvernul a adoptat, în 15 decembrie, o hotărâre prin care se permite din nou ridicarea autovehiculelor staționate în loc nepermis. Însă, la fel ca orice altă reglementare, și această măsură poate fi aplicată doar în anumite condiții. Guvernul a transmis, printr-un comunicat, condițiile în care se pot ridica mașinile parcate neregulamentar. Potrivit hotărârii, vor fi luate autovehiculele staționate în locurile în care este interzisă oprirea voluntară, în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării, pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe, precum și în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul ”Zonă de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită. Măsura nu va fi dispusă sau, dacă a fost luată, executarea ei va înceta dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Cu alte cuvinte, mașinile parcate aiurea nu vor fi ridicate dacă șoferul sau pasagerii încă se află în interior. Totodată, conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă în momentul în care se dispune ridicarea mașinii. Nu vor fi ridicate, însă, mașinile de intervenții în situații de urgență (ambulanțe, autospeciale, mașini de poliție sau pompieri). În plus, dispoziția de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informații relevante care pot proba prezența vehiculului în locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicării măsurii, dar și starea vehiculului înainte de ridicarea acestuia.
CUM SUNT TRANSPORTATE ȘI DEPOZITATE MAȘINILE RIDICATE
Hotărârea de Guvern cuprinde o serie de reguli cu privire la modalitatea în care vor fi transportate și depozitate mașinile ridicate. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. De asemenea, mașina nu va mai fi dusă la depozit dacă, în momentul ridicării, șoferul ajunge în locul în care a fost găsit autovehiculul și este de acord să plătească amenda și cheltuielile de ridicare a vehiculului. Mașinile ridicate vor fi depozitate numai în spații corespunzătoare, special amenajate. În perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administrației publice locale, care, de altfel, răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operațiunilor de ridicare, transport și depozitare. Vehiculul ridicat se restituie după ce proprietarul sau, după caz, șoferul mașinii dovedește că a achitat tariful ridicării și depozitării automobilului. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură non-stop.
SE POATE PARCA PE TROTUAR... DAR NU ORICUM
Hotărârea adoptată de Guvern lămurește, odată pentru totdeauna, problema parcării pe trotuar. Staționarea unui autovehicul este permisă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare. Crearea de noi locuri de parcare pe trotuar se poate face numai dacă spațiul permite lăsarea unui culoar destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de un metru lățime, dacă accesul vehiculelor în parcare se poate realiza din partea carosabilă și dacă poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele pentru cicliști. Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.