Măsură de urgență la Spitalul Județean: liste de așteptare pentru pacienți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luni de vară, luni de foc. Încins la maximum de mii de solicitări

Măsură de urgență la Spitalul Județean: liste de așteptare pentru pacienți

Sănătate 13 August 2014 / 00:00 680 accesări

Ca în fiecare vară, în plin sezon estival, cea mai mare unitate sanitară din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța - este asaltată, deoarece populația oraşului se dublează sau chiar triplează. Cadrele medicale așteptau un aflux mare de pacienți, însă au fost luate prin surprindere de numărul imens de cazuri. Şi valoarea de contract ce a fost stabilită cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a fost depășită cu 20%, a anunțat, ieri, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă. Mai exact, banii nu vor mai fi suficienți pentru lunile ce vor urma. ”Noi ne încadram în buget doar dacă tratam și internam bolnavii în limita banilor, potrivit contractului cu CJAS. În condițiile date nu avem de ales și va trebui ca în perioada următoare să creăm liste de așteptare pentru pacienți, evident, în funcție de gravitatea cazurilor. Cel mai probabil listele le vom pune în practică de la 1 septembrie. Medicii șefi vor stabili prioritățile astfel încât pacienții să nu aibă de suferit”, a declarat managerul. El a adăugat că dacă SCJU ar primi bani pentru serviciile prestate, și nu ar fi în cadrul unui contract, nu ar fi absolut nicio problemă. Diferența este mare, și de aici rezultă costuri pentru spital și disconfort pentru pacienți. ”Acest lucru seamănă fie cu a pune apă în cafea, fie cu a pune apă în ciorbă. Dacă faci o ciorbă și vrei să fie gustoasă, pui de toate, și noi avem de toate pe bugetul pe care-l avem, dar pentru încă 20%, dacă vrei să mai dai şi altcuiva să mănânce, o lungești. Nu e bine nici pentru noi, nici pentru bolnavi”, adaugă managerul. Avalanșa de solicitări este determinată și de faptul că medicii de familie sunt în concediu, astfel că bolnavii se îndreaptă către Unitatea de Primire Urgență (UPU) a SCJU.

STATISTICILE VORBESC Potrivit SCJU, în iulie, numărul prezentărilor în UPU adulți a fost de peste 9.200, din care peste 2.300 de persoane au necesitat internare, în vreme ce în UPU copii numărul a fost de peste 3.500, din care 719 persoane au necesitat internare. În total, peste 12.000 de persoane au apelat la UPU Constanța, din care peste trei mii de persoane au necesitat spitalizare. ”Față de o lună în afara sezonului estival, numărul prezentărilor în iulie aproape că s-a dublat”, a declarat dr. Căpățînă, care a adăugat că aproape un sfert din internările efectuate luna trecută la SCJU nu sunt acoperite din punct de vedere financiar.

SCUZE OFICIALE Cum este firesc, afluxul mare de prezentări în UPU nu face altceva decât să crească timpii de așteptare. Astfel, se poate ajunge la situația în care un pacient, care nu este în stare gravă, să aștepte un consult de specialitate chiar și peste patru - cinci ore. ”Ne cerem scuze față de toți acești pacienți, însă trebuie să înțeleagă situația. Nu avem ce face. Personalul medical din UPU depune toate eforturile, însă sunt și astfel de situații, când timpii de așteptare cresc. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este rea voință, ci pur și simplu este un număr mult prea mare de cereri”, a adăugat managerul SCJU. Pe de altă parte, cei care ajung în UPU trebuie să înțeleagă că atunci când sunt preluați, înregistrați, se constată dacă ei constituie urgențe medicale. Consultul într-o unitate de primire a urgențelor nu se face în funcție de sosirea pacientului, ci în funcție de gravitate cazului. Nu de puține ori medicii au fost aspru criticați și reclamați de diferiți pacienți că au fost nevoiți să aștepte ore în șir în UPU, și că în fața lor ar fi fost luați alți bolnavi pentru consult care nu aveau nici măcar 30 de minute de așteptare. Cadrele medicale au explicat că preluarea nu se face ca la piață, ci se iau în calcul aspecte strict medicale.

ȘI AUGUST SE ANUNȚĂ A FI O LUNĂ GREA Nici luna august nu se anunță a fi una ușoară pentru cadrele medicale din UPU a SCJU, mai ales că meteorologii au anunțat o vreme caniculară, deci periculoasă pentru cei care nu respectă regulile de bază ale medicilor. Deja, în perioada 1 - 11 august, peste 3.400 de prezentări au fost în UPU adulți, din care 750 de internări, iar în UPU copii 1.500 de prezentări, din care 240 de internări. În total, în perioada menționată 5.000 de prezentări au fost înregistrate de UPU a SCJU. ”Sunt foarte mulți pacienți și pentru luna august, probabil mai mulți decât în iulie”, a spus managerul. Weekendul trecut a fost unul de foc pentru cadrele medicale din UPU, în 24 de ore fiind consultați 500 de bolnavi.



12