Măsuri de austeritate în Germania şi Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Măsuri de austeritate în Germania şi Marea Britanie

Externe 09 Iunie 2010 / 00:00 409 accesări

Guvernul german a anunţat, luni, reduceri bugetare de circa 80 de miliarde de euro în următorii patru ani, în timp ce autorităţile britanice încearcă să pregătească opinia publică pentru măsuri de austeritate similare, relatează ”Wall Street Journal”. Deciziile celor două ţări de a-şi scădea deficitele bugetare demonstrează că agitaţia de pe pieţele financiare privind creşterea datoriei publice în Europa determină chiar şi cele mai puternice economii din regiune să se concentreze pe disciplina fiscală, în pofida avertismentelor unor economişti că reducerea cheltuielilor ar putea afecta o recuperare economică fragilă.

Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat planurile de reducere a deficitului bugetar în cea mai mare economie europeană, până în 2014, pentru ca Germania să respecte limitele impuse prin Constituţie şi prin directivele europene. Politica de austeritate va fi lansată în 2011, când Guvernul intenţionează să facă economii de 11,2 miliarde de euro, echivalentul a aproape 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în special prin reducerea cheltuielilor, dar şi prin impunerea unor noi taxe. ”Circa 80 de miliarde de euro trebuie economisite până în 2014, pentru a pune viitorul nostru financiar pe baze solide”, le-a spus Merkel jurnaliştilor, adăugând că ”Berlinul se confruntă cu vremuri grave, dificile şi măsurile sunt necesare pentru viitorul ţării”. În 2012, Berlinul intenţionează să facă economii de 19,1 miliarde de euro, în 2013 de 23,7 miliarde, iar în 2014 de 27,6 miliarde. Guvernul şi-a propus să atingă limita maximă de deficit permisă în Zona Euro, 3% din PIB, până cel târziu în 2013. Deficitul ţării a atins 3,1% din PIB în 2009, iar potrivit estimărilor guvernamentale, va ajunge la 5% anul acesta. Economiştii cred că măsurile de austeritate din ţară probabil că îi vor slăbi refacerea economică, dar nu o vor submina. Tentativa Germaniei de a impune disciplină bugetară vizează parţial oferirea unui exemplu ţărilor cu probleme din Zona Euro, afectată de o criză pe pieţele financiare, în ultimele luni.

Această criză obligă şi Marea Britanie să îşi ţină sub control deficitul, în ascensiune rapidă, a declarat, luni, premierul David Cameron. ”Guvernul britanic a examinat starea finanţelor ţării şi a constatat că amploarea problemei este mai mare decât se credea”, a afirmat Cameron. ”Deşi Marea Britanie are o economie mai puternică decât a Greciei, criza din această ţară este un avertisment că şi economiile dezvoltate se pot confrunta cu o scădere bruscă a încrederii investitorilor şi cu o creştere importantă a costurilor creditelor”, a subliniat Cameron. Premierul conservator a avertizat şi că Londra va trebui să plătească o dobândă de 70 de miliarde de lire sterline în 2015, dacă nu ia măsuri rapide pentru a-şi reduce deficitul. Această sumă este mai mare decât bugetele pentru educaţie, transport şi lupta împotriva încălzirii climatice cumulate şi aproape dublă faţă de veniturile încasate din impozite pe profitul companiilor. Amploarea şi împărţirea exactă a reducerilor de cheltuieli nu vor fi cunoscute, însă, până în toamnă.



12