Măsuri limitate de sancţionare a Coreei de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Măsuri limitate de sancţionare a Coreei de Nord

Externe 11 Octombrie 2006 / 00:00 690 accesări

Guvernul sud-coreean a confirmat, marţi, autenticitatea testului nuclear anunţat de Coreea de Nord. În schimb, Casa Albă estimează că ar fi nevoie de două zile pentru a-l confirma. Mai mult, Serviciile Secrete americane consideră, pe baza unor informaţii preliminare, că statul nord-coreean nu a efectuat un test nuclear luni, datele seismice înregistrate nefiind specifice unei explozii atomice. Nici avioanele forţelor aeriene nipone care efectuează începînd de luni, misiuni de detectare a radioactivităţii în aer, nu au detectate cote anormale pînă în prezent. Eforturile Statelor Unite şi Japoniei de a obţine adoptarea unor sancţiuni în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite la adresa Coreei de Nord nu sînt însă legate de confirmarea testului. Statele Unite, Japonia şi Rusia intenţionează să îşi coordoneze eforturile, în cadrul Consiliului de Securitate, pentru a răspunde testului nuclear nord-coreean. La rîndul lor, preşedintele Bush şi premierul nipon Shinzo Abe au fost de acord asupra faptului că anunţul oficialilor de la Phenian este "absolut inacceptabil şi reprezintă o ameninţare gravă pentru pacea şi stabilitatea comunităţii internaţionale, precum şi o sfidarea serioasă a regimului de neproliferare nucleară". În premieră, China a anunţat că Naţiunile Unite ar trebui să ia măsuri adecvate, dar a exclus posibilitatea unei acţiuni militare.

Consiliul de Securitate a condamnat ferm testul, decizie făcută public de către Kenzo Oshima, ambasadorul Japoniei la Naţiunilor Unite, ţară care în luna octombrie deţine preşedinţia acestui for. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au început de marţi să lucreze la o rezoluţie redactată de Statele Unite. La rîndul său, Marea Britanie a cerut impunerea de sancţiuni. Australia, una dintre puţinele ţări care întreţine relaţii diplomatice cu regimul de la Phenian, l-a convocat marţi pe ambasadorul Coreei de Nord, dar a decis să nu îl expulzeze, apreciind că există un avantaj secundar de a dialoga.

Statele Unite aplică deja numeroase sancţiuni Coreei de Nord, ceea ce lasă administraţiei de la Washington o mică marjă de manevră pentru a-i ameninţa pe omologii de la Phenian cu noi restricţii economice. Proiectul de rezoluţie condamnă testul nuclear, cere întoarcerea imediată şi fără condiţii prealabile a Coreei de Nord la masa tratativelor multilaterale şi aderarea din nou la Tratatul de Neproliferare Nucleară şi la garanţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Documentul mai solicită suspendarea de către Phenian a programului său de înarmare nucleară şi a celor nucleare. În ceea ce priveşte sancţiunile, proiectul prevede impunerea unui embargo asupra armelor şi materialelor conexe, materialelor necesare tehnologiei nucleare sau producţiei de rachete, dar şi asupra bunurilor de lux. Embargo-ul vizează şi tranzacţiile financiare care susţin producerea rachetelor sau cele legate de activităţi ilegale precum falsificarea, spălarea de bani, traficul de droguri, prevăzînd îngheţarea conturilor sau a resurselor financiare din străinătate legate de aceste activităţi, dar şi inspecţia internaţională a încărcăturilor cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord pentru a se asigura de aplicarea măsurilor.

Consiliul de Securitate va face o evaluare în termen de 30 de zile a modului în care statul nord-coreean îşi respectă obligaţiile. Documentul are şi o anexă ce cuprinde o serie de propuneri mult mai ferme înaintate de Japonia. Autorităţile de la Tokyo propun interzicerea totală a accesului navelor nord-coreene în porturile altor state, aceeaşi măsură vizînd şi avioanele. Japonia propune un embargo şi asupra tuturor bunurilor provenind din Coreea de Nord şi impunerea unei interdicţii de călătorie demnitarilor din această ţară.

Ambasadorul Coreei de Nord la Naţiunile Unite nu s-a arătat deloc impresionat de toate aceste condamnări şi luări de poziţie, apreciind că ţara sa ar trebui felicitată pentru primul test nuclear pe care l-a efectuat. "Ar fi mai bine în cazul în care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite i-ar felicita pe oamenii de ştiinţă şi pe cercetătorii din Republica Populară Democrată Coreeană, în loc să continue elaborarea unei rezoluţii imprudente împotriva regimului de la Phenian", a declarat ambasadorul Pak Gil-Yon. Ulterior, Coreea de Nord a precizat este dispusă să pună capăt programului său nuclear şi să se reîntoarcă la masa negocierilor, dacă şi Statele Unite vor face acelaşi lucru. Oficialul a adăugat însă ţara sa este pregătită să doteze rachetele cu focoase nucleare şi să efectueze şi alte teste nucleare, "în funcţie de evoluţia situaţiei".

Opinii diferite privind intensitatea exploziei

Serviciile Secrete americane au detectat o explozie cu o putere de cel puţin o kilotonă în Coreea de Nord, fără a putea stabili cu exactitate dacă a fost un test nuclear, în timp ce Franţa susţine că intenstitatea acesteia a fost de ordinul unei jumătăţi de kilotonă. La rîndul lor, experţii norvegieni au anunţat că au înregistrat un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter, în noaptea de duminică spre luni în Coreea de Nord, echivalentul unei bombe cu o putere cuprinsă între una şi zece kilotone. Coreea de Nord a efectuat luni primul său test nuclear, un eveniment care a determinat intensificarea măsurilor de apărare la nivel mondial.



12