Comitetul de Monitorizare constituit de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în cadrul activităţii de prevenţie a gripei porcine a analizat, ieri, evoluţia situaţiei şi modul de desfăşurare a campania de informare a agenţilor economici şi a crescătorilor de porcine referitor la acest virus. Comitetul, condus de către preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Autorităţii, va analiza informaţiile şi datele primite şi va lua măsurile necesare, în funcţie de evoluţia situaţiei. Componenţa operaţională a comitetului este alcătuită din structurile de specialitate din cadrul ANSVSA şi cele două Institute de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Totodată, a fost transmisă în teritoriu o notificare către direcţiile sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, pentru a informa operatorii economici din zonă şi crescătorii de porcine să ia toate precauţiile necesare şi să acţioneze pentru întărirea măsurilor de biosecuritate. Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat că autoritatea a început activitatea de prevenţie a gripei porcine, pentru a elimina posibilitatea apariţiei acestui virus în România. El a spus că au fost notificate deja punctele de frontieră pentru a verifica toate produsele care provin din ţările terţe, mai ales cele de pe continentul american, ca urmare a îngrijorării exprimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
ANSVSA a stabilit un set de 10 măsuri pentru prevenirea apariţiei virusului de gripă porcină, printre care intensificarea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în gospodăriile populaţiei. Marian Zlotea a declarat că, în urma apariţiei focarului de febră porcină în Mexic, s-a stabilit recomandarea unui set de măsuri care să ducă la prevenirea răspîndirii virusului şi în România. Setul de măsuri prevede asigurarea monitorizării permanente a acţiunilor ce fac obiectul sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, asigurarea controlului preventiv pentru transporturile cu animale vii în Punctele de Inspecţie la Frontieră (PIF), precum şi informarea şi obligarea agenţilor economici, implicaţi în lanţul alimentar, să instituie măsurile preventive epidemiologice necesare diminuării pînă la eliminarea pericolului contaminării personalului sau a produselor. De asemenea, ANSVSA recomandă şi asigurarea unui schimb de informaţii permanent cu structurile similare din alte state prin intermediul Punctului Focal al Autorităţii Europene de Sănătate Animală, a comunicării ANSVSA cu Consiliul ştiinţific, dar şi a comunicării între membrii Consiliului. În setul de măsuri a mai fost cuprinsă asigurarea capacităţii analitice, monitorizarea sistemului TRACES (sistem informatic pentru înregistrarea, validarea şi controlarea documentelor veterinare), verificarea şi intensificarea măsurilor de biosecuritate şi a supravegherii sanitare veterinare în exploataţiile comerciale şi în gospodăriile populaţiei, precum şi informarea permanentă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Marian Zlotea a precizat că, din informaţiile primite, Mexicul nu a avut comerţ direct cu România de animale vii. Reprezentanţii ANSVSA au precizat că virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne, ci doar pe cale aerogenă, de la animal la om sau de la om la om.