Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară - spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate - şi vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Recomandările specialistului vin în contextul informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A. "Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitare ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă", a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală. Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiştii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. "Şi legumele şi fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important şi ca sursa de apă să nu fie contaminată", a adăugat Streinu Cercel. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.