BUCURIA EŞECULUI După ce Comisia Europeană a decis presuspendarea fondurilor europene pentru trei Programe Operaţionale Sectoriale, reacţiile şi urmările hotărârii continuă să apară. Dacă imediat după anunţul CE pedeliştii au comentat, au oferit sfaturi şi au arătat cu degetul spre guvernarea USL, tupeul unora dintre ei întrece orice limită a bunului simţ. Cel puţin cel al Elenei Udrea este cu mult peste limite. Ea a scris, ieri, pe blog că este dispusă să dea sfaturi actualului ministru al Dezvoltării şi Turismului Eduard Hellvig privind absorbţia fondurilor europene, arătând că România ar trebui, de exemplu, să investească în pârtii, telegondole şi în modernizarea şi extinderea staţiunilor montane. Eventual piscine şi terenuri de sport în localităţi care nu au mai mult de 100 de locuitori, am adăuga noi. Spunem că tupeul este nemărginit pentru că, spre deosebire de Udrea, ministrul Hellvig a deblocat şapte dintre proiectele Constanţei de şase luni de când este la cârma aceluiaşi Minister. Asta în timp de Udrea, în câţiva ani, nu a semnat niciunul din proiectele oraşului port aflate pe biroul ei. Aberaţiile pedelistei au continuat. Nu a ezitat nici să-şi dea cu stângul în dreptul ori să dea argumente Guvernului USL să arate ce dezastru au provocat guvernele Boc. „Tot ce aveau de făcut era să ducă la bun sfârşit implementarea soluţiilor stabilite de Guvernul Boc şi CE în toamna anului trecut“, spune Udrea, evitând însă să spună că din cauza proastei lor guvernări CE a decis presuspendarea programelor europene.
ŞI ÎN PRESA STRĂINĂ Decizia CE şi faptul că ea a venit în urma neregulilor sesizate în timpul guvernelor portocalii a fost titrată şi în presa străină. Deutsche Welle consideră că reacţiile politicienilor români la decizia CE au fost „stupefiante“. „Militanţii PDL au cerut imediat şi pe un ton imperios demiterea miniştrilor de resort cosiderând că nu şi-au făcut datoria. Este însă evident că, oricât de incompetenţi ar fi aceşti miniştri puşi sub acuzare, ei nu aveau timp să rezolve o problemă cronică. Problema acestor programe vine de departe şi ea ţine în mare măsură de responsabilitatea guvernelor PDL. În loc să tacă cu discreţie în faţa unui eşec ruşinos şi să coopereze pentru rezolvarea unei probleme majore de interes naţional, politicienii de la Bucureşti se acuză unii pe alţii. În comunicatul CE se arată însă cu claritate că defecţiunile sunt vechi şi că ţin de sistemul însuşi“, notează publicaţia. Autorul spune că, chiar dacă vinovăţiile sunt disipate, guvernele Boc, care au girat în ultimii ani acest proces delicat, poartă cea mai mare răspundere, deoarece au avut cel mai mult timp pentru a remedia defecţiunile.
MĂSURI În tot acest timp primele măsuri au fost deja luate. Şeful Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu, spune că instituţia a aplicat amenzi de 900.000 lei în urma verificării a 48 de contracte cu fonduri europene, la care au fost constatate încălcări ale legii, şi a sesizat DNA în aceste cazuri. El a explicat că din cele 48 de proiecte încheiate în Programul Operaţional Competitivitate şi supuse verificării, pentru opt au fost aplicate amenzi de câte 80.000 lei, iar pentru alte 13 s-au acordat amenzi de câte 20.000 lei. El a mai spus că mecanismul de implementare a proiectelor europene la nivelul administraţiei publice locale, aşa cum funcţionează el astăzi, este unul complet deficitar.