“Măsurile împotriva romilor arată dezbinarea Guvernului francez”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Măsurile împotriva romilor arată dezbinarea Guvernului francez”

Externe 01 Septembrie 2010 / 00:00 439 accesări

Presa internaţională continuă să acorde atenţie măsurilor luate de Franţa împotriva romilor din România şi Bulgaria, menţionând că această temă începe să arate dezbinarea Guvernului francez. Măsurile luate de Franţa împotriva romilor, criticate de Vatican şi de ONU, expun divergenţe în cadrul Guvernului de la Paris, relatează agenţia Associated Press, notând că doi miniştri şi-au exprimat preocuparea privind expulzările accelerate ale romilor. Furtuna din interiorul Guvernului vine pe fondul speculaţiilor recente conform cărora preşedintele Nicolas Sarkozy, care înregistrează cote scăzute de popularitate, ar putea remania Cabinetul, săptămânile următoare, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012. Un membru al Cabinetului care ar putea pleca este ministrul de Externe, Bernard Kouchner, care a afirmat luni că s-a gândit să demisioneze din cauza expulzării romilor. Politica de securitate a fost criticată şi de ministrul Apărării, Herve Morin, care a sugerat că va părăsi Guvernul în curând, pentru a se concentra pe o posibilă candidatură la preşedinţie din partea partidului său.

Agenţia britanică Reuters precizează că Sarkozy se confruntă cu presiuni din partea militanţilor pentru drepturile omului, a opozanţilor de stânga şi chiar a unor politicieni din tabăra sa, în privinţa acestei politici. Criticii săi au denunţat măsurile la nivel politic ca fiind o încercare de a creşte popularitatea lui Sarkozy înaintea alegerilor din 2012 şi de a distrage atenţia de la planul nepopular privind creşterea vârstei de pensionare şi reducerea cheltuielilor publice. “De când Sarko a anunţat o campanie împotriva romilor şi a început să facă inventarul ţiganilor şi să procedeze la expulzarea clandestinilor, problema a atins dimensiuni alarmante chiar în cadrul UE şi s-a globalizat până la intervenţia Comitetului ONU pentru lupta împotriva discriminării rasiale”, comentează RIA Novosti. “De fapt, într-o problemă aşa sensibilă precum controlul imigraţiei sau «curăţarea» ţării, Nicolas Sarkozy are un serios avantaj asupra altor politicieni francezi. Originea sa de imigrant ereditar îl protejează ca o armură (al 23-lea preşedinte al Franţei şi al 6-lea preşedinte al celei de-a 6-a Republici, Nicolas Paul Stephane Sarkozy de Nagy-Bocsa, fiul unui imigrant ungar) şi poate spune sau face tot ce un alt om politic francez de origine nu îşi poate permite”, conchide agenţia rusă.

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson şi secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au mers, ieri, la Bruxelles, pentru a apăra politica Parisului în materie de securitate, care include repatrierea romilor aflaţi în situaţie ilegală. Oficialii de la Paris spun că infracţionalitatea din rândul românilor s-a dublat în ultimele 18 luni. Unul din cinci furturi care au loc la Paris este comis de cetăţeni români. Argumentele nu pare să-i fi convins totuşi pe oficialii europeni. Oficialii francezi spun că infracţionalitatea în rândul românilor din Paris a crescut cu 259% într-un an şi jumătate. Mai mult, un procent semnificativ din furturile comise de minori aparţin copiilor din ţara noastră. Guvernul francez pregăteşte un proiect de lege care vizează romii şi permite repatrierea străinilor în caz de ameninţare a ordinii publice prin acte repetate de furt sau cerşetorie agresivă. Documentul va permite repatrierea în ţările de origine a persoanelor care reprezintă o aşa-numită sarcină nerezonabilă pentru sistemul de asistenţă socială.

UE şi-a exprimat preocuparea faţă de politica de securitate a Franţei. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabilă cu Justiţia şi Drepturile Fundamentale şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, au ascultat explicaţiile lui Besson şi Lellouche. Analiza juridică a măsurilor franceze ar urma să fie prezentată Comisiei încă de astăzi. Deschiderea unei proceduri de încălcare a dreptului european este încă posibilă. În plus, lucrările PE se vor relua la 6 septembrie. În deschiderea sesiunii figurează o dezbatere privind situaţia romilor în Europa, în special în Franţa.



12