STIMULI PENTRU AFACERI Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat măsurile de stimulare a mediului de afaceri propuse de Guvern. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, firmele vor plăti TVA la încasarea facturilor, dacă transferurile se fac prin bancă, iar din octombrie 2012, angajatorii de şomeri vor primi mai multe beneficii fiscale. În plus, calendarul privatizărilor companiilor de stat a fost decalat, iar Guvernul a asigurat banii necesari pentru refacerea salariilor nominale ale bugetarilor, la nivelul din iunie 2010, şi pentru plata sumelor „reţinute necuvenit pensionarilor”. Ba mai mult, Executivul va suplimenta bugetul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi. „Aş spune că negocierile cu partenerii noştri internaţionali s-au încheiat cu succes. Plata TVA la încasare, măsură agreată de FMI, se va aplica efectiv la 1 ianuarie 2013, pentru că trebuie să facem pregătiri metodologice. Din octombrie însă, vom aplica un pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, prin creşterea deductibilităţii fiscale”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, precizând că, pe partea de cheltuieli bugetare, s-au asigurat sume pentru plata arieratelor (datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi creditori).
SCHIMBARE LA PRIVATIZARE Privatizările companiilor de stat au reprezentat un alt punct important de discuţii. România s-a angajat ca, până la mijlocul lui septembrie, să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchim, ceea ce va pune în valoare potenţialul societăţii, dar şi al „vecinului” Arpechim. Va urma şi vânzarea unui pachet de 15% din capitalul social al Transgaz. „Se vor introduce conduceri profesioniste, dar bazate pe o selecţie competitivă la nivelul companiilor de stat, iniţial la zece societăţi şi regii autonome”, a explicat Georgescu. Cert este că Electrica Furnizare va avea conducere privată până la sfârşitul lui septembrie, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica până la finele anului, iar Hidroelectrica va intra în horă şi va fi listată la bursă în momentul în care va ieşi din insolvenţă. Interesant este că termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. În plus, e loc de improvizaţie - spre exemplu, în cazul Tarom, statul ar putea scoate la vânzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni, dacă oferta de vânzare a 20% din acţiunile operatorului aerian nu este atractivă pentru investitori.
Nouăţile TVA
De la 1 ianuarie 2013, o firmă care emite o factură va achita TVA doar când încasează suma respectivă, iar firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii. În plus, TVA va putea fi decontată în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene; ba mai mult, plafonul de deductibilitate a cheltuielilor va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în cercetare-dezvoltare. De măsură vor beneficia în jur de două milioane de contribuabili, care reprezintă 92,8% dintre firmele active din România. Potrivit Executivului, măsura nu se va aplica firmelor intra-grup, dar va reduce fenomenul rambursărilor fictive de TVA, care ocupă jumătate din activitatea Fiscului.