Matei Vişniec, „scriitorul lunii decembrie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biblioteca Judeţeană Constanţa

Matei Vişniec, „scriitorul lunii decembrie”

Cultură 17 Decembrie 2009 / 00:00 523 accesări

• Primire elogioasă • Matei Vişniec, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai jucaţi dramaturgi contemporani de origine română este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Piesele sale, puse în scenă de regizori de renume, se bucură de aprecieri din partea publicului şi a criticii.

La sfârşitul săptămâniii trecute, piesa „Buzunarul cu pâine” a reputatului dramaturg, cu Oana Pellea şi Mihai-Gruia Sandu în distribuţie, s-a jucat, cu casa închisă, în premieră, la Riverside Studios din Londra. Potrivit Institutului Cultural Român, drama realistă „Buzunarul cu pâine”, aşteptată cu interes de publicul britanic, a impresionat prin măiestria actoricească şi textul inteligent. Reprezentaţiile care au avut loc pe 11 şi 12 decembrie au fost anunţate în majoritatea revistelor şi portalurilor de teatru britanice.

„Buzunarul cu pâine” a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol la ediţia 2009 a Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti, fiind prezentat şi în Franţa, Maroc, Liban şi Elveţia. În 2007, Teatrul de Stat Constanţa, în coproducţie cu La Compagnie du Grand Desherbage, Region Centre-Franţa a montat, în limba franceză, piesa lui Vişniec „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, în regia lui Radu Dinulescu, spectacol care a fost foarte bine primit la prestigiosul festival internaţional de teatru de la Avignon.

• Expoziţie de carte • Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” celebrează „creaţia plină de neaşteptat a scriitorului român” Matei Vişniec printr-o mini-expoziţie de carte, deschisă la etajul I al instituţiei de cultură. „Expoziţia lunii decembrie este dedicată unei figuri aparte în peisajul literar românesc. Matei Vişniec aparţine, în egală măsură literaturii române, dar şi celei franceze, urmând o tradiţie deja cunoscută, a unor autori cu acelaşi destin”, afirmă bibliotecara Camelia Efrimov.

Născut în România, în 1956, Matei Vişniec este de formaţie istoric şi filosof. Mai târziu trece la teatru, însă va fi cenzurat de regimul comunist. În 1987, Vişniec părăseşte România şi cere azil politic în Franţa, obţinând naţionalitatea franceză în 1993. Printre cele aproximativ 30 de opere ale lui Vişniec, prezentate frecvent în cele mai importante capitale ale lumii, se află „Ultimul Godot”, „Teatrul descompus sau Omul-pubelă”, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” şi „Caii la fereastră”.

Taguri articol


12