Matematica... „le-a dat cu rest” la simularea II!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Iar n-au învăţat mai nimic...

Matematica... „le-a dat cu rest” la simularea II!?

Eveniment 26 Aprilie 2013 / 00:00 2406 accesări

Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul sunt două trepte importante în viaţă, pe care elevii trebuie să le treacă dacă doresc să urmeze o carieră. Unii se pregătesc temeinic şi studiază intens în toţi anii şcolari, pentru că sunt conştienţi că doar aşa pot obţine mai uşor un loc de muncă bun. Alţii, în schimb, sunt preocupaţi de cu totul alte lucruri. Mulţi dintre elevii actuali recunosc că jocurile pe calculator sau ieşirile în club sunt cu mult mai interesante decât şcoala. Aşa se face că, în ultima vreme, se înregistrează rezultate dezastruoase la examenele din anii terminali. Pentru a preîntâmpina situaţiile de acest gen, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a decis organizarea de simulări, înaintea examenelor oficiale. Chiar dacă este un prilej bun să-şi afle nivelul pregătirii, mulţi dintre elevi nu au depus nici cel mai mic efort să deschidă o carte. Astfel că, este de aşteptat ca notele mici să continuă „să curgă”.

„PULSUL” SIMULĂRII LA MATEMATICĂ Ieri a fost o nouă probă la simularea Evaluării naţionale II. De data aceasta, proba la matematică. La Şcoala Gimnazială „Remus Opreanu” au fost trei clase de elevi care au susţinut, ieri, proba. Ei s-au aşezat cuminţi în bănci şi s-au conformat regulamentului intern. Şi-au depozitat telefoanele mobile şi rucsacurile în faţa clasei, aşa cum i-au îndrumat profesorii supraveghetori. Înainte de probă, mulţi au mărturisit că s-au pregătit mai bine decât la prima simulare la matematică, organizată în decembrie, anul trecut, de ISJ. Printre elevii de la „Remus Opreanu” s-a aflat şi Alexandru Filip. El a spus că la proba la matematică de anul trecut a obţinut nota 3,5. Nu pare să-l deranjeze prea mult, poate şi pentru că a fost doar o simulare şi nu un examen adevărat, însă spune că de două luni a început pregătirea în particular şi speră ca de această dată să obţină un şapte sau chiar un opt. În aceeaşi situaţie este şi Iulia Dincă. Ea a primit doar nota patru la matematică, la Simularea I. Recunoaşte că nu a învăţat, dar se foloseşte şi de pretextul că nu ar fi fost suficient de atentă la examen. Speră ca la această simulare să fie mai inspirată şi se aşteaptă ca lucrarea să-i fie punctată cu şapte.

LA PROBA DE MATEMATICĂ, DIN 6.080 DE ELEVI ÎNSCRIŞI, AU FOST PREZENŢI 5.666 (93,2%)

GRAD RIDICAT DE DIFICULTATE Cât de bine s-au pregătit şcolarii rămâne de văzut. Profesorii de specialitate au apreciat că subiectele au avut grad de dificultate mediu spre ridicat şi elevii care au obţinut note de cinci şi şase la simularea de anul trecut este posibil să nu treacă testul. Profesorul de matematică al Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazu”, Alina Bileca, apreciază că elevii, care nu sunt prieteni buni cu matematica, vor avea greşeli şi la prima parte a subiectului, care de obicei este cea mai uşoară şi nu pune probleme deosebite. „În privinţa subiectului întâi, consider că a fost destul de dificil pentru copiii slabi la matematică. Mai sunt şi mici subtilităţi care vor pune probleme elevilor şi mi-e teamă că notele nu vor fi foarte mari nici de data asta”, crede profesorul. Tocmai de aceea este foarte posibil ca dezastrul înregistrat la simularea din decembrie să se repete şi la testarea din acest an. În iarnă, aproape 80% dintre elevii constănţeni de clasa a VIII-a nu au trecut testul la matematică şi 30% nu au obţinut note de trecere la limba şi literatura română.

SUBIECTE DIFICILE

Nu doar profesorii cred că subiectele au avut grad ridicat de dificultate, ci şi elevii buni la matematică. Vlad Rădulescu, elev al Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazu”, a spus că la simularea din decembrie a obţinut nota 9,2. El a muncit mult pentru a doua simulare şi îşi doreşte nota maximă. Spune, însă, că au fost câteva exerciţii care i-au pus probleme. „La subiectul doi, punctul trei, a fost o problemă care avea multe subtilităţi, dar i-am dat de cap”, a spus Vlad. El vrea să urmeze cursurile Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” şi spune că se simte pregătit să devină licean.



12