Matematica şi interesul în... negocieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aşteptări

Matematica şi interesul în... negocieri

Administrație 04 Noiembrie 2014 / 00:00 488 accesări

Urmând cursul firesc al lucrurilor, odată finalizat turul întâi, încep pregătirile pentru turul al doilea. Cea mai importantă parte a acestor pregătiri: negocierile. Desigur că aceste negocieri nu pot fi făcute prin prisma simplului calcul matematic. Cu alte cuvinte, voturile lui Tăriceanu plus cele ale lui Diaconescu, Vadim, Meleşcanu şi... UDMR egal multe procente în plus pentru Ponta. Umanul şi interesul din încărcătura energetică a negocierilor vor cântări mult în această balanţă. Iar electoratul atipic care a făcut ravagii anul acesta îşi va spune şi el cuvântul. Aşadar, aceasta este doar o previziune... matematică. Concret, până la închiderea ediţiei, doar liderii maghiari şi-au exprimat, deschis, susţinerea.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut un procent de 3,5%. El a declarat că, până joi, Uniunea nu va face precizări privind susținerea unuia dintre cei doi prezidențiabili din finală. Totuși, “după părerea mea, trebuie susținut domnul Ponta, pentru că toată conduita domniei sale de când este prim-ministru, din 2012, a avut o politică echilibrată față de comunitatea maghiară din România. A lăsat secretarii de stat ai UDMR atunci și când Uniunea nu se mai afla la guvernare. Este de o concepție europeană, este un om în care eu am încredere, cunoscându-l mai bine în ultimii doi ani, și cred că poate fi soluția viabilă pentru comunitatea maghiară din România”. În privința atitudinii lui Klaus Iohannis, liderul UDMR se declară dezamăgit. “Domnul Iohannis, acesta este și el de etnie germană, deci aparține unei comunități din România. Eu mă așteptam ca domnul Iohannis să țină seama de acest lucru în campania lui, să aibă atenție și la drepturile comunității maghiare. Ar fi un lucru normal, minimal. Domnul Iohannis a spus, dimpotrivă, că el nu discută acest lucru și s-a arătat foarte rigid la problemele comunității maghiare și ale altor etnii. Deci nu este ceea ce mă așteptam. Dacă fac o paralelă cu ceea ce a făcut primul rege din familia Habsburgilor, care a fost regele unificator al României, cel care a construit România modernă, mă așteptam să spună ”sunt neamț, dar voi fi un bun român””, a conchis Kelemen Hunor.

Şi Gyorgy Frunda, membru UDMR și consilier onorific al premierului, se declară dezamăgit de Iohannis: ”Am fi tentați să mergem cu Victor Ponta. Analiza e logică. Ponta a spus că, dacă UDMR nu intră în coaliție, nu se va atinge de drepturile câștigate. Când am intrat în coaliția guvernamentală, am avut un cuvânt de spus în programul Guvernului. Iohannis, în loc să spună că e neamț și va face lucruri bune pentru țară, i-a fost rușine de etnia sa, de problemele ridicate de minorități. Paradoxal, între un neamț și un român aleg românul care are conduita dreaptă și spune lucrurilor pe nume”, a mai spus membrul UDMR. Vocea lui Peter Eckstein-Kovacs are aceeaşi tonalitate: ”Pe de o parte, UDMR-ul este la guvernare cu PSD-ul, deci cu domnul Ponta. Domnul Iohannis nu a făcut gesturi nici măcar minimale față de comunitatea maghiară”. (A.C.)

Taguri articol


12