Peste 140 de elevi de clasa a VIII-a pasionaţi de matematică de la zeci de şcoli din Constanţa au participat, sâmbătă, la cea de a XXII-a ediţie a concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” organizat de Liga Navală Română (LNR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), la Şcoala Militară de Maiştri de Marină a Forţelor Navale „Viceamiral Ioan Murgescu”. Mai întâi, copiii au participat la ceremonia de deschidere a concursului, unde organizatorii le-au vorbit despre istoria competiţiei şi despre matematicianul Vasile Urseanu. „Am venit la concurs împreună cu alţi patru colegi. Am participat şi la Olimpiada de Matematică, dar nu m-am calificat la etapa următoare. De fapt, nimeni din Mangalia nu s-a calificat”, a declarat Andrei Georgescu, elev la Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia. Şi Adelina Breha, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, a spus că a venit să-şi vadă nivelul la matematică. „Am venit pentru mine”, a declarat adolescenta. Elevii au avut la dispoziţie trei ore ca să rezolve mai multe tipuri de subiecte. Organizatorii spun că se aşteaptă la rezultate bune din partea elevilor, cei mai buni urmând să fie răsplătiţi cu premii şi diplome sâmbătă, 29 martie, în cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul Marinei Române.
SUBIECTE GRELE Subiectele concursului au fost elaborate, ca în fiecare an, de către prof. de matematică Ion Tiotioi. „Sunt copii care rezolvă aproape toate subiectele la matematică şi ele nu sunt tocmai uşoare. Am încercat să propunem probleme grele, la care copiii foarte buni să poată să găsească soluţiile. Chiar dacă nu le finalizează, oricum, atunci când vezi că o problemă nu rămâne neabordată, înseamnă că elevul a avut o pregătire serioasă”, a declarat prof. Tiotioi. Cât despre ce mai înseamnă învăţământul în ziua de azi, el a admis că nu mai există calitatea de odinioară, însă avem copii foarte bine pregătiţi care se pot descurca foarte bine la concursuri. „Ţara nu suferă din punct de vedere al vârfurilor. Absolvenţii ajung în afară pe funcţii importante, universităţile din SUA sunt pline de profesori din România”, spune prof. Tiotioi. La rândul său, inspectorul şcolar pentru matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Daniela Bălănescu, a declarat că, la nivelul judeţului nostru, performanţa este tot mai ridicată. „Anul acesta au fost organizate cercuri de matematică pentru elevii claselor V, VI şi VII în ideea că, în 2018, vom avea Olimpiada Internaţională în România, la Alba Iulia. Trebuie să ne constituim această pepinieră”, a declarat inspectorul şcolar.
DESPRE VASILE URSEANU, ORGANIZATORII CONCURSULUI SPUN CĂ A FOST UN MARINAR DESĂVÂRŞIT, CARE A CONTRIBUIT LA MODERNIZAREA MARINEI, A FOST ŞI UN BUN CUNOSCĂTOR AL MATEMATICII ŞI CEL MAI BUN, LA VREMEA SA, ÎN DOMENIUL ASTRONOMIEI. A ÎNFIINŢAT OBSERVATORUL ASTRONOMIC DIN BUCUREŞTI ÎN CASA SA ŞI A DONAT TOATĂ AVEREA, CHIAR ŞI OBSERVATORUL, STATULUI ROMÂN.
ISTORIA CONCURSULUI Vicepreşedinte al Ligii Navale Române, contraamiral (r) Niculae Ştefan, unul dintre iniţiatorii concursului, a povestit că prima ediţie a fost la începutul anilor ’90, când exista Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. „Ideea a fost să aducem clase omogene, pentru că e mai uşor de desfăşurat procesul de învăţământ. Ne-am gândit la un concurs. Aşa a luat naştere concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”. Rezultatele n-au întârziat să apară, iar copiii au început să aibă note mai bune la matematică. În 1998 s-a desfiinţat liceul şi concursul a fost preluat de LNR. Până în prezent, peste 2.500 de copii au trecut pragul băncilor participând la concurs”, a declarat contraamiral (r) Ştefan Niculae.