Materie primă pentru droguri de 43 milioane de euro, confiscată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Captură-record și în premieră la Constanța

Materie primă pentru droguri de 43 milioane de euro, confiscată

Eveniment 03 Iulie 2015 / 00:00 2636 accesări

Captură-record și în premieră în Portul Constanța! Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime (SCCOPM) și vameșii au descoperit miercuri, într-un container sosit din China, peste o tonă de pre-precursori de droguri sintetice. Oamenii legii spun că au decis să controleze acest container deoarece aveau informații că, pe lângă marfa care figura în documentele vamale, s-ar afla și alte bunuri nedeclarate. „Conform documentelor prezentate în vamă, containerul trebuia să conţină 13 tone de detergent importat de o societate comercială din judeţul Cluj. Disimulaţi printre sacii cu detergent au fost descoperiţi alţi 40 de saci identici ca formă, însă conţinând pre-precursorii de droguri”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța. Totul s-a confirmat în momentul în care anchetatorii au verificat conținutul fiecărui sac. „A fost o acțiune dificilă pentru că această substanță chimică este greu de detectat, chiar și de câinii specializați în depistarea drogurilor. În plus, operațiunea a fost îngreunată de faptul că toți sacii erau identici”, a declarat cms. şef Nicolae Bărbuceanu, șeful  SCCOPM Constanța. Polițiștii, însă, au reușit să demonstreze că printre sacii cu dero sunt ascunși și pre-precursori pentru droguri sintetice.

DESTINAȚIA FINALĂ: OLANDA Polițiștii spun că este pentru prima oară când fac o captură de o asemenea amploare. Din primele informații obținute de anchetatori s-a stabilit că substanţa descoperită în Portul Constanţa urma să ajungă, cel mai probabil, în laboratoarele clandestine de fabricare a drogurilor sintetice care funcţionează pe teritoriul Olandei. „Conform specialiştilor de la Institutul Olandez de Cercetare, dintr-o tonă de pre-precursori se obţin, după supunerea succesivă a substanţei unor procedee chimice, aproximativ 3,6 milioane de comprimate de ecstasy”, se mai arată în comunicatul IPJ Constanța. În condițiile în care un comprimat de esctasy este vândut în România cu 50-60 lei, valoarea stupefiantelor care ar fi fost fabricate cu ajutorul acestor pre-precursori se ridică la aproximativ 43 milioane de euro. Administratorul firmei din Cluj care a importat marfa s-a ales cu dosar penal, printre infracțiunile de care este acuzat fiind și prezentare de documente vamale false la autoritatea vamală.   

EFECTELE ECSTASY Ecstasy (MDMA) face parte din categoria amfetaminelor - adică a substanţelor care măresc viteza de reacţie a corpului. La începutul secolului XX, MDMA a fost sintetizat de către cercetătorii de la compania de farmaceutice Merk. Prin anii '70, MDMA a devenit o substanţă foarte utilizată în activitatea psihiatrică şi psihoterapeutică. Acum, după aproape 20 de ani, ecstasy a fost inclus în categoria substanţelor stupefiante ilegale, dar în acelaşi timp a început să devină un drog foarte popular, legat de lumea cluburilor underground de rave. O doză de 80-150 mg de ecstasy are un efect de 4-6 ore. Cei mai mulţi utilizatori declară că pastila le provoacă un sentiment de bine general, de încredere în sine şi în ceilalţi. Lumea devine mai bună, viaţa - mai frumoasă, cei care sunt timizi devin mai comunicativi şi percepţiile senzoriale se intensifică (simţ tactil, percepţie auditivă, percepţie vizuală etc.). Ecstasy mai poate provoca şi alterarea percepţiei timpului, reducerea sentimentului de frică, reducerea obsesiilor, conştientizarea şi aducerea la lumină a unor amintiri foarte vechi şi creşterea apetitului sexual.



12