Matilda Caragiu Marioţeanu, personalitate de o mare delicateţe sufletească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Matilda Caragiu Marioţeanu, personalitate de o mare delicateţe sufletească

Cultură 14 Martie 2009 / 00:00 648 accesări

Matilda Caragiu Marioţeanu, lingvist şi dialectolog, membru titular al Academiei Române din 2004, sora celebrului actor Toma Caragiu, care a decedat miercuri, la vîrsta de 82 de ani, va fi înmormîntată, astăzi, la Cimitirul Bellu din capitală, în sectorul membrilor Academiei. Despre trecerea în nefiinţă a omului de cultură, preşedintele Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind“, conf. univ. dr. Stoica Lascu, a specificat: „Nu-i vina tinerilor din zilele noastre că le sînt oferite drept modele de reuşită în viaţă aproape exclusiv aşa-zise personalităţi din efemera lume a showbiz-ului şi sportului. Pe cîtă vreme, oamenii de ştiinţă, iată, sînt evocaţi, cel mult, cînd sînt chemaţi pe tărîmul de dincolo. Putem spune că, prin dispariţia Matildei Caragiu Marioţeanu, ştiinţa filologică românească, respectiv aromânistica de astăzi, suferă o grea şi dureroasă pierdere“.

Profesorul Stoica Lascu a avut prilejul să o întîlnească pe distinsa Matilda Caragiu Marioţeanu, menţionînd că aceasta a consacrat cea mai mare parte a preocupărilor sale ştiinţifice studiului dialectului şi culturii aromâne, fiind o exemplară continuatoare, în plan ştiinţific şi ideatic, a marilor savanţi congeneri Pericle Papahagi, Theodor Capidan, George Murnu, Tache Papahagi. Volumele pe care Matilda Caragiu Marioţeanu le-a publicat reprezintă repere în lingvistica de astăzi, începînd cu teza de licenţă - „Influenţa dacoromână asupra graiului unei familii de aromâni din Republica Populară Română“ (1958) şi continuînd cu teza de doctorat în Ştiinţe Filologice (1967) - „Fono-morfologie aromână. Studiu de dialectologie structurală“ (1968), cu volumul „Liturghier aromânesc. Un manuscris anonim inedit“ (1962), cu un volum devenit clasic - „Compendiu de dialectologie română (nord şi sud-dunăreană)“, publicat în 1975, respectiv cu volumul-sinteză „Aromânii şi aromâna în conştiinţa contemporană“ (2006). Activităţii de cercetare pe care a desfăşurat-o i se adaugă şi cea de cadru didactic, derulată vreme de peste trei decenii, în perioada 1950-1982, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. „Profesoara Matilda Caragiu Marioţeanu va rămîne în conştiinţa posterităţii drept o personalitate de mare delicateţe sufletească, devotată ştiinţei româneşti, congenerilor săi, familiei“, a specificat profesorul Stoica Lascu.

Născută la 20 iulie 1927, într-o aşezare a vlahilor din Macedonia grecească, a cărei familie s-a stabilit în Cadrilater, Matilda Caragiu Marioţeanu şi-a făcut studiile liceale la Silistra, Bacău şi Ploieşti şi a urmat cursurile Facultăţii de limbă şi literatură română a Universităţii din Bucureşti. Omul de cultură a reprezentat cu cinste, onoare şi profesionalism ştiinţa filologică românească, respectiv dialectologia, comunitatea academică recunoscîndu-i contribuţiile ştiinţifice şi prestanţa intelectuală prin alegerea sa în Academia Română, fiind membru corespondent la 12 noiembrie 1993 şi membru titular la 8 noiembrie 2004. Omul de cultură Matilda Caragiu Marioţeanu a încetat din viaţă pe 11 martie 2009, la Bucureşti.

Taguri articol


12