Şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, a decis să îşi aloce un termen de o mie de zile, începând de luni, pentru a reforma, pas cu pas, Italia. ”Este o mare revoluţie, numărătoarea inversă a început”, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului italian, prezentând presei un site de internet care le va permite italienilor să verifice procesul de adoptare a reformelor.
Matteo Renzi a preluat puterea în februarie, promiţând să fie ”cel care va demola vechea Italie”. De atunci, el a afirmat continuu în faţa presei, pe Twitter sau în platourile posturilor de televiziune că vrea să schimbe Italia şi să o facă ”o ţară normală, simplă şi funcţionabilă”. Şi, pentru a face o impresie bună, el şi-a multiplicat afirmaţiile în acest sens. În martie, Renzi şi-a acordat o sută de zile pentru a reforma justiţia, administraţia publică şi domeniul fiscal. De asemenea, el a promis câte o reformă pe lună. Dacă reforme în administraţia publică şi în domeniul fiscal au fost adoptate, cel puţin parţial, justiţia încă îşi aşteaptă rândul. Luni, Renzi nu a mai anunţat adoptarea vreunei noi reforme. De această dată, premierul italian a insistat asupra bilanţului din primele şapte luni ale mandatului său. Fiecare cetăţean, a dat asigurări el, va putea să verifice stadiul reformelor, adoptate de-acum pas cu pas, potrivit noii filosofii a Guvernului italian, consultând un site de internet creat în acest sens.
”Speedy Gonzalez” al politicii europene, aşa cum a fost supranumit adeseori în presa italiană, se vrea de-acum un reformator serios. ”El îşi dă seama că nu are bagheta magică pentru a schimba ţara şi că opinia publică este obosită, că luna de miere s-a încheiat”, a explicat Michele Sorice, un specialist în comunicare politică şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma. ”El a jucat rolul rebelului după sosirea sa la putere, dar a înţeles că astăzi ar trebui să-l joace pe cel al unui om politic serios”, adaugă acest expert. Luni, Matteo Renzi a cerut răbdare, explicând că ”Guvernul se află în faţa unui puzzle format din toate reformele pe care trebuie să le adopte”. Potrivit lui, în mai 2017, adică peste o mie de zile, toate piesele vor fi la locul lor. Opoziţia rămâne totuşi sceptică, iar reprezentanţii mediului de afaceri sunt nerăbdători.
Atât în Italia, cât şi în Europa, foarte mulţi sunt îngrijoraţi de absenţa reformelor pe plan economic, în contextul în care peninsula este afectată din nou de recesiune. Şeful Guvernului italian dă asigurări că foarte aşteptata reformă în domeniul pieţei muncii este în curs de elaborare. El şi-a concentrat, însă, eforturile pe plan politic. Reformele constituţionale, precum cea a Senatului, sunt mai uşor de vândut opiniei publice. ”Când anunţi că reformarea Senatului va duce la suprimarea a peste 200 de senatori, obţii un efect mediatic mai percutant decât atunci când te lansezi în explicaţii tehnice pe Codul Muncii”, afirmă Michele Sorice.