„Mătuşa Tamara“ a ieşit la pensie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Năstase a fost achitat

„Mătuşa Tamara“ a ieşit la pensie

Politică 16 Decembrie 2011 / 00:00 2005 accesări

DNA VA FACE RECURS După şapte ani în care a fost târât prin instanţele de judecată şi în care dosarul său a fost scos în faţă înainte de fiecare tur de scrutin, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, ieri, achitarea fostului premier Adrian Năstase în dosarul „mătuşa Tamara“. În toată această perioadă, Adrian Năstase a dat cu subsemnatul la DNA şi s-a prezentat în instanţă mai mult decât ar fi mers la serviciu, după cum spune chiar el. Năstase a fost trimis în judecată alături de Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Ristea Priboi, consilier al fostului premier Adrian Năstase, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru care ÎCCJ a decis, de asemenea, achitarea. Cheltuielile de judecată vor fi suportate de statul român, după ce judecătorii instanţei supreme au respins cererea lui Ristea Priboi ca denunţătorul Genică Boerică să plătească cheltuielile de judecată. DNA a anunţat că face recurs la decizia instanţei. Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită. ÎCCJ l-a achitat pe Năstase pentru dare de mită în baza articolului 11 punctul 2 litera a Cod procedură penală raportat la articolul 10 litera d, potrivit căruia „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii“. Hotărârea din acest proces va fi prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

UNA DINTRE SĂLILE ÎCCJ VA PURTA NUMELE LUI NĂSTASE? Avocatul Ion Cazacu a declarat, după pronunţarea deciziei de achitare, că hotărârea luată de instanţa supremă arată că în acest caz „a fost o judecată dreaptă“, iar soluţia este una corectă. Năstase a declarat, după aflarea veştii, că speră să obţină aceeaşi soluţie şi în celelalte dosare, reiterând că nu va da statul în judecată la CEDO. „După atâţia ani, eu cred că în acest moment dispare o anumită legendă. Sper ca, după finalizarea celor trei procese aflate pe rol, una dintre sălile de judecată ale ÎCCJ să fie denumită după numele meu, pentru a rămâne în istorie ca exemplu al unei „acţiuni de hărţuire politică“, a declarat Năstase. El a adăugat că decizia instanţei încheie un capitol neplăcut din viaţa sa publică, care a început în 2006 şi a dus la decizii nedrepte.

REACŢII Decizia instanţei de judecată a stârnit numeroase reacţii în rândul politicienilor. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a afirmat că decizia ÎCCJ este o hotărâre care nu poate fi comentată şi „un punct de vedere care trebuie respectat de toată lumea“.



12