“Mătuşa Tamara” şi “Zambaccian 2”, în instanţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Mătuşa Tamara” şi “Zambaccian 2”, în instanţă

Eveniment 05 Martie 2009 / 00:00 513 accesări

Parlamentarii au avizat, ieri, începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase, în dosarele “Mătuşa Tamara” şi “Zambaccian 2”, cu 158 de voturi “pentru” şi 128 “împotrivă” din 286 de voturi valabile exprimate. Două voturi au fost anulate. În plenul Camerei Deputaţilor au fost prezenţi 288 de deputaţi din totalul de 334. Ei au aprobat solicitarea procurorului general al României de trimitere în cercetare a dosarelor deputatului Năstase. După citirea rapoartelor comisiei de specialitate, fiecare grup parlamentar şi-a exprimat poziţia în privinţa începerii urmăririi penale. Vicepreşedintele grupului parlamentar al PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat, în plen, că deputaţii liberali vor vota pentru începerea urmăririi penale a deputatului PSD, dar a menţionat că PNL este împotriva abuzurilor Procuraturii şi “inchiziţiei” sprijinite de Băsescu. El a ţinut să precizeze că “procurorul general al României şi procurorul şef al DNA au fost şi sînt sfidători la adresa Parlamentului”: “De fapt, asistăm la o nouă inchiziţie a procurorilor, sprijiniţi de Traian Băsescu. Aş vrea să subliniez că începerea urmăririi penale împotriva unui fost membru al unui cabinet nu înseamnă rezolvarea problemelor cetăţenilor sau că oamenii nu vor mai avea probleme cu această Justiţie ineficientă, care, de ani buni, îi pune pe drumuri pe mulţi cetăţeni”. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că Parlamentul nu trebuie să devină “o anexă” a DNA sau a procurorului general şi le-a cerut deputaţilor să voteze “şi cu inima, dar şi cu capul”, în cazul începerii urmăririi penale a lui Năstase. El a spus că Parlamentul nu trebuie să se substituie justiţiei şi a criticat modul în care au tratat DNA şi Parchetul General solicitările deputaţilor. Iordache a mai spus că nu deputaţii erau cei care trebuiau să caute în 31 de dosare trimise de Parchetul General pentru a stabili care probe sînt nule, aşa cum a hotărît Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Înainte de vot, Năstase s-a adresat colegilor din Parlament: “Ignoraţi Constituţia şi votaţi pentru începerea urmăririi penale”. El le-a cerut colegilor să voteze cu bilele la vedere, pentru a nu exista niciun fel de neclaritate privind votul. Năstase a subliniat că nu doreşte să se afirme că dosarele sale stau în calea coabitării între PSD şi PD-L şi nu vrea nici ca acest caz al său să reprezinte un motiv pentru care nu este rezolvată criza economică. El a adăugat că, prin acceptarea cererii de începere a urmăririi penale, Băsescu va trebui să se ocupe de problemele reale ale ţării, întrucît “îşi va rezolva o problemă nerealizată care stă de mult pe agenda şefului statului”. Năstase a afirmat că Băsescu a impus, cu cîteva zile în urmă, celor mai înalţi reprezentanţi ai puterilor statului, Parlament, ICCJ, Curtea Constituţională şi Parchetul General “să fie rezolvat cazul Năstase întocmai şi la timp”. El a afirmat că solicită parlamentarilor să voteze în favoarea începerii urmăririi sale penale, fiind conştient că astfel încalcă legea, dar doreşte “să nu mai ofere combustibil demagogiei lui Traian Băsescu şi corului său de lăudători”. Năstase a mai spus că oamenilor li s-au oferit “discursuri halucinante”, în care dosarele sale sînt piatra de hotar între o Românie săracă şi o Românie bogată, că de aceste dosare depinde integrarea europeană şi oprirea monitorizării pe justiţie, reforma clasei politice şi “multe alte enormităţi”. Deputatul PSD a afirmat că nu va apela la argumente juridice în ceea ce priveşte dosarele sale, deoarece ele sînt “politice”, şi că, de fapt, nu se doreşte clarificarea situaţiei sale, adăugînd că, după votul din Camera Deputaţilor, dosarele sale se vor întoarce la DNA, pentu a fi folosite “cînd şi dacă va avea nevoie Traian Băsescu”. Mai mult, el a amintit cum şeful statului “ne-a arătat cum se face politică televizată, cum se recuperază jurnaliştii răpiţi în Irak, cum se conduce fără atribuţii Guvernul şi cum se dau ordine la DNA, cum se fac glume proaste şi cum se trăieşte şi se dansează la televizor”. În opinia sa, votul din Camera Deputaţilor “poate echivala cu o revoluţie, prin care Traian Băsescu este eliberat de o obsesie”. Deputatul PSD a mai arătat că, personal, “nu va accepta ca el şi familia sa să rămînă ţinte vii şi că DNA a fost desemnat Departament AntiNăstase”. Năstase şi-a terminat discursul dorind succes în ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor ţării.

După circa două ore jumătate de dezbateri, şedinţa s-a încheiat cu un vot secret cu bile. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a explicat că decizia asupra începerii urmăririi penale a lui Năstase se va lua cu majoritatea deputaţilor prezenţi, conform modificărilor Regulamentului. Anastase a precizat că hotărîrea deputaţilor va fi publicată în Monitorul Oficial. Năstase nu şi-a exprimat votul asupra solicitării procurorului general de începere a urmăririi sale penale, fiind totuşi prezent în plen. După vot, Anastase a declarat că speră ca dosarele deputatului PSD să aibă parte de o justiţie dreaptă.



12