Kremlinul a anunţat renovarea Mausoleului lui Lenin din Piaţa Roşie, la două săptămâni după ce preşedintele Vladimir Putin a părut să respingă ideea închiderii sale şi a înhumării mumiei liderului comunist, subiect de dezbateri intense, după căderea regimului comunist în 1991. ”Am obţinut autorizaţiile necesare pentru începerea lucrărilor şi şantierul va fi deschis în curând”, a declarat Serghei Deviatov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Kremlinului.
Clădirea din marmură a mausoleului, construită la sfârşitul anilor ’20, nu mai este etanşă. În genere, reparaţii generale nu s-au efectuat la Mausoleul lui Lenin de 80 de ani, în 1973 a fost reparată doar faţa clădirii. Pe 10 decembrie, Vladimir Putin a provocat agitaţie într-o întâlnire cu susţinătorii săi, când a pledat în apărarea menţinerii mausoleului şi a făcut o paralelă cu relicvele creştine. ”Mulţi spun despre mausoleu că nu ar corespunde tradiţiei. Ce nu se potriveşte tradiţiei? Mergeţi la grotele de la Peciorska Lavra din Kiev sau la cele din mănăstirea din Pskov ori de pe muntele Atos. Există relicve de oameni sfinţi”, a afirmat Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat a doua zi că problema înmormântării părintelui revoluţiei bolşevice, în dezbatere în Rusia de la prăbuşirea URSS, în 1991, nu se află pe ordinea de zi a Kremlinului. La rândul său, preşedintele Boris Elţîn (1991-1992) nu a îndrăznit să ia o decizie în privinţa mausoleului, în timp ce Partidul Comunist şi numeroşii săi partizani, printre care generaţii ataşate memoriei lui Lenin, constituiau o forţă reală de opoziţie în ţară.
Actualul preşedinte, Vladimir Putin, descendent din KGB, fostele servicii secrete din epoca sovietică, care a calificat dispariţia URSS drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică din istorie”, încearcă să îmbine simbolurile Rusiei ţariste cu cele din epoca sovietică. Biserica Ortodoxă Rusă se pronunţă în favoarea înhumării lui Lenin, când societatea rusă va fi pregătită pentru aceasta.