Mazăre a demisionat din funcția de președinte al PSD Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aseară, în transmisiune duplex Neptun TV - România TV

Mazăre a demisionat din funcția de președinte al PSD Constanța

Eveniment 20 Martie 2015 / 00:00 4679 accesări

Primarul Constantei, Radu Mazăre, a anunțat, aseară, în cadrul unei transmisiuni televizate duplex Neptun TV - România TV, că a demisionat din funcția de președinte al organizației județene Constanța a PSD.  “Până în vară, renunț la funcția de primar. (...) După zece ani de hăituială, vreau să fiu liber. De zece ani, în primărie, fiecare semnătură și fiecare act poate fi interpretat de procurori ca abuz în serviciu. În condițiile acestea nu se mai poate lucra. Nu mai pot să vorbesc cu angajații. Am obosit să mai dau explicații despre ce am făcut acum 20 de ani”, a declarat primarul. El a mai arătat că de zece ani se află în PSD, dar, pe fondul faptului că toți colaboratorii și prietenii lui sunt hăituiți, coroborat cu hăituiala la care el personal a fost supus, a decis să facă un pas radical. "Astăzi, după o plimbare liniștită, am scris demisia din PSD. Nu mi se pare normal ca partidul sau un șef de partid să te considere vinovat atunci când un procuror te trimite în judecată sau cere arestarea ta. Îmi declar retragerea din viața politică și din viața publică pentru că tot în ceea ce am crezut eu că se poate face în viața politică din România, nu se mai poate face în România de astăzi. Politicul nu mai face doi bani în România de astăzi", a mai declarat Radu Mazăre.

Mazăre: „E o chestiune de săptămâni sau de luni până îmi voi da demisia"

Primarul Constanței, Radu Mazăre, pare mai convins ca oricând să renunțe la Primărie și la funcția politică pe care o deține în PSD. Motivul? S-a săturat să fie ținta procurorilor care urmează comenzi politice, cu atât mai mult cu cât anchetatorii nu au putut prezenta instanțelor de judecată dovezi suficiente pentru arestarea preventivă pentru 30 de zile, dar au profitat de faptul că e la cheremul lor să îl rețină timp de 24 de ore pentru „șpagă impozitată“. Și, dacă ținem cont că în ultimii ani s-au dispus arestări pe bandă rulantă cu toate că faptele poate nu impuneau măsuri restrictive de libertate (în sensul că nu vorbim despre crime, violuri sau furturi), realizăm cât de mari sunt abuzurile procurorilor și cât de slab probate sunt faptele de care este acuzat șeful administrației constănțene. Decizia lui Mazăre nu este determinată doar de campania continuă dusă împotriva lui de 10 ani de anchetatori, ci și de tendința conducerii PSD de a se debarasa de „liderii care au probleme cu justiția“. „E o chestiune de săptămâni sau de luni până îmi voi da demisia. Voi face același lucru și din funcția de la partid. De ce să ajung eu să mă dea afară ăia de la București pentru că mă anchetează un procuror? Uite cum m-a anchetat procurorul: m-a băgat la beci de două ori și a doua zi am ajuns acasă. Ăsta e motiv să mă dai afară din partid? Eu știu că toți suntem nevinovați până la o hotărâre definitivă. Să rămână domnii cu regulile astea... ei cu partidul lor și eu cu viața mea“, a declarat Radu Mazăre miercuri seară, când a ajuns acasă după trei zile în care a fost reținut, audiat și i s-au luat declarații într-un dosar în care este acuzat că a luat mită. Potrivit referatului procurorilor, primarul ar fi încasat nouă milioane de euro șpagă de la unele societăți comerciale pentru a le facilita eliberarea unor autorizații de construcție sau câștigarea unor licitații organizate de Primărie legal. „Mita“ invocată a fost transpusă în contracte de publicitate, despre care procurorii spun că sunt fictive, dar care s-au derulat legal, existând dovezi în acest sens, probe pe care anchetatorii le au pentru că au ridicat tone de documente de la societățile despre care se spune că ar fi cerut sau dat acea „șpagă“.

CERTAT CĂ NU A DAT MAI MULT În periplul prin fața instanțelor și a procurorului de caz, Radu Mazăre spune că a prezentat judecătorului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) sute de documente reprezentând rapoarte ale Curții de Conturi, care a controlat activitatea și contractele Primăriei din 2007 până în 2013. „Inspectorii Curții au stat trei luni și jumătate la Primărie. Au verificat, spre exemplu, fiecare factură din cele 1.080 de facturi, cu tot ce au în spate. Am prezentat raportul de audit al performanței“, a mai spus Mazăre. Ironia face ca acei inspectori ai Curții de Conturi să fi certat reprezentanții Primăriei că atât autoritatea locală, cât și firma care asigură salubrizarea orașului (Polaris M Holding, acuzată că a derulat un contract de publicitate legal cu SC Soti Cable Neptun) că nu au cerut mediatizarea mai multor spoturi publicitare pentru educarea populației în privința depozitării deșeurilor. Cu alte cuvinte, Polaris ar fi trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar, bani care acum sunt considerați drept „șpagă impozitată“ de către procurorul care l-a „îndesat la beci și acum, și anul trecut“ pe primar. Mazăre a amintit și despre așa-zisele denunțuri care ar fi fost făcute de omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat în același dosar cu primarul. „Astea sunt șopârle băgate prin intermediul presei, pentru că nu ar avea ce denunțuri să facă. Asta în primul rând. În al doilea rând, să știți că există și oameni cu coloană vertebrală și prieteni adevărați“, a completat Mazăre.

„Nu mai particip la carnaval“

Având în vedere intenția primarului Radu Mazăre de a renunța la toate funcțiile publice, s-ar putea ca turiștii care vin la vară pe litoral să nu mai asiste la celebrul carnaval care a încântat privirile zecilor de mii de turiști și constănțeni prezenți în Mamaia anii trecuți. Motivul? „Am obosit să dau explicații, să mă târâi tot timpul cu maldăre de documente, rapoarte... Cel puțin eu nu mai particip la carnaval. Cum va arăta el dacă eu nu mai particip, nu am de unde să știu. Mi-e lehamite să mă duc la Primărie, mi-e lehamite să spun și să inițiez ceva pentru că urmează să dau cu subsemnatul pentru fiecare acțiune a mea. Sunt și eu om. Nu mai vreau. După 15 ani, cred că am tras destul la căruța asta. Poate vreau și eu să stau la plajă, nu să fac repetiții pentru carnaval câte cinci zile pe săptămână și apoi să mă controleze procurorii că l-am organizat“, a concluzionat Mazăre.



12