DEMISIE Sătul să dea explicații pentru toate actele administrative și proiectele puse în aplicare în cele trei mandate, primarul Constanței, Radu Mazăre, a afirmat, în mai multe rânduri, că este hotărât să iasă total din viața publică. Iar acest lucru l-a pus în aplicare vineri, când și-a înaintat demisia din funcția de primar. Și asta după 15 ani în care a condus administrația locală de la Constanța, timp în care a realizat, împreună cu echipa sa, numeroase proiecte pentru constănțeni, unele în premieră naţională. Printre acestea se numără realizarea Campusului social ”Henri Coandă” şi construirea cartierului de locuințe ieftine pentru tineri. Alte proiecte ale Primăriei Constanţa în cei 15 ani de mandat sunt: subvenţiile acordate constănţenilor, ca sprijin din partea administraţiei pe diverse domenii utilitare, reabilitarea iluminatului public, asfaltarea tuturor străzilor, telegondola și, cel mai recent, modernizarea zonei peninsulare a Constanței şi a staţiunii Mamaia. Oricine poate observa, indiferent de culoarea politică, faptul că, în cei 15 ani, datorită managementului administrației Mazăre, stațiunea Mamaia și-a recăpătat strălucirea de odinioară, fiind vizitată, în fiecare vară, de milioane de turişti. Reinventarea stațiunii a culminat cu paradele de care alegorice care în weekendurile de vară au strâns în Mamaia zeci de mii de turiști și constănțeni, care ar fi putut încape pe un stadion generos de fotbal. În același timp, zeci de mii de persoane nevoiașe au fost ajutate financiar și material de Primărie. Și astea sunt doar câteva dintre realizările lui Mazăre și ale echipei sale care i-au determinat pe constănțeni să-l aleagă de patru ori primar al Constanței, cu o majoritate covârșitoare de voturi. ”Vreau să mulțumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat în perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul meu și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă, uneori, am fost prea rebel sau nonconformist, toată priceperea și energia mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute îmi cer iertare în fața tuturor. Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care am fost supus de atâta vreme. Drept pentru care demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța. Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație. Începând de astăzi (vineri, 22 mai 2015 - n.r.) nu-mi mai doresc o viață publică politică”, se arată în demisia înaintată de Radu Mazăre. Actul oficial al demisiei a fost adus la cunoștința prefectului Constantin Ion.
INTENȚIE PUSĂ ÎN APLICARE Primarul anunțase că va părăsi șefia administrației locale încă din luna martie, fără a oferi atunci o dată concretă. “Până în vară, renunț la funcția de primar. După zece ani de hăituială, vreau să fiu liber. De zece ani, în Primărie, fiecare semnătură și fiecare act pot fi interpretate de procurori ca abuz în serviciu. În condițiile acestea nu se mai poate lucra. Nu mai pot să vorbesc cu angajații. Am obosit să mai dau explicații despre ce am făcut”, a declarat Mazăre în 19 martie. Anterior, el renunțase la funcțiile deținute în cadrul PSD, spunând că ia în considerare retragerea şi din viața politică. Motivul care a stat la baza hotărârii sale a fost hărțuiala la care a fost supus de procurorii DNA în ultimii ani, dar decizia a fost luată în contextul adoptării de către PSD a măsurilor de suspendare din funcții a liderilor care sunt cercetați, o măsură care încalcă principiul prezumției de nevinovăție.
PROCEDURI După demisia lui Radu Mazăre de la șefia administrației locale, atribuțiile de primar vor fi preluate, în perioada următoare, de unul dintre cei doi viceprimari, Gabi Stan sau Decebal Făgădău. ”La prima ședință a Consiliului Local Municipal se va lua act de demisie, care se va consemna într-un proces-verbal. După care prefectul va lua act prin ordin de prefect, care are la bază un referat semnat de secretarul Marcela Enache. Ordinul de prefect și procesul-verbal vor fi trimise Guvernului, care trebuie să stabilească data alegerilor parțiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Jucan. Pe de altă parte, este posibil ca aceste alegeri anticipate să nu aibă loc, în condițiile în care anul viitor, cam în aceeași perioadă, ar trebui organizate alegeri locale la termen, iar legea electorală interzice organizarea alegerilor parțiale anticipate cu un an înaintea celor la termen.