Mazăre cere anchetă în cazul iahtului eşuat în Port

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nemulţumit de Căpitănie şi Poliţia de Frontieră

Mazăre cere anchetă în cazul iahtului eşuat în Port

Eveniment 15 Iunie 2013 / 00:00 1045 accesări

În urma declaraţiilor făcute presei de cetăţeanul german, proprietar al iahtului eşuat, miercuri spre joi dimineaţă, în spatele Comandamentului Militar, cu privire la faptul că a fost alungat din Port, în loc să fie ajutat de autorităţile în măsură, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a reacţionat dur. În contexul în care Primăria Constanţa încearcă de ani să promoveze Marina din Portul Turistic ca fiind una competitivă şi să atragă turişti străini în zonă, Mazăre şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost tratat cetăţeanul neamţ. „Voi adresa o scrisoare miniştrilor de Interne şi Transporturilor pentru a forma o comisie să facă o anchetă. Este inadmisibil şi intolerabil aşa ceva, să fie dat afară noaptea din Port. Explicaţia celor de la Căpitănie a fost că probabil a adormit pe drum şi din acest motiv a intrat în diguri cetăţeanul german. Cei de la Căpitănie şi Poliţia de Frontieră care l-au dat afară noaptea din Port trebuie traşi la răspundere. Nu trebuia să îl lase să plece când au văzut că este cu o ambarcaţiune de nouă metri, iar marea este de gradul 3-4”, a declarat Mazăre. El s-a arătat indignat de faptul că cetăţeanul german, venit să viziteze ţara, a fost refuzat în acest fel. „Dacă există prevederi în legislaţie privind restricţionarea ambarcaţiunilor de agrement în porturile comerciale, atunci trebuie schimbată legea, pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva, dacă vrem turişti şi ambarcaţiuni. Eu, totuşi, cred că nu există astfel de prevederi restrictive pentru siguranţa navigaţiei. Acum căutăm neamţul, să-i reparăm barca”, a spus primarul, nemulţumit că proprietarul iahtului a fost salvat de un privat care administrează Marina din Portul Constanţa pe banii lui, fără implicarea autorităţilor. „Sunt nişte dinozauri cei care sunt în Căpitănie şi în Poliţia de Frontieră în relaţiile cu ambarcaţiunile de agrement. În România, ca să plec din Constanţa până la Mangalia, trebuie să fac toate actele de vamă la plecare şi la intrarea în Mangalia. Nu există nicăieri în lume aşa ceva. Sunt nişte idioţi cei care te obligă să faci aşa ceva. Nu există aşa ceva nicăieri în lume: Malaezia, Thailanda, Turcia, Grecia. Faci intrarea în ţară şi te poţi plimba în fiecare port al ţării respective”, a afirmat Mazăre.

REACŢII Pe de altă parte, şeful Căpităniei Zonale Constanţa, Alexandru Mezei, susţine că cetăţeanul german nu a fost alungat din Port: „Cetăţeanul german nu a transmis niciun SOS. Se poate verifica. În Port Control totul este înregistrat: sunt imagini şi sunete pe toate staţiile şi telefoanele. Nu ne jucăm cu aceste probleme. El (cetăţeanul german - n.r.) a intrat în Port şi s-a întâlnit cu o altă navă care făcea manevre de ieşire. Reprezentanţii navei i-au spus că trebuie să ia legătura cu Serviciul de Dirijare Trafic (VTS) pentru că dorea să ajungă în Portul Tomis. Întrucât nu s-a înţeles cu cei de la VTS, o şalupă de la Căpitănia Zonală s-a deplasat la el. A spus că doreşte să ajungă în Portul Turistic Tomis, nu a cerut să rămână în Portul Constanţa. I s-a explicat pe unde să meargă, iar ulterior a eşuat”. Aşteptăm să ni se pună la dispoziţie înregistrările menţionate de Mezei, pentru a le asculta.

Şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Garda de Coastă a făcut, vineri, unele precizări cu privire la eveniment, într-un comunicat de presă. „Pe 12 iunie, în jurul orei 22.10, Garda de Coastă a observat, cu ajutorul sistemului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră), la intrarea în Portul Maritim Constanţa, un iaht pavilion german, fapt pentru care a fost informat Serviciul Port Control Constanţa din cadrul Autorităţii Navale Române (ANR), întrucât instituţia nu are competenţe de dirijare a navigaţiei în apele Mării Negre. Ulterior, în jurul orei 2.20, dispeceratul Grupului de Nave Constanţa a fost informat de către SCOMAR, care a primit un apel de urgenţă prin sistemul „112” că nava s-a lovit de dig. Imediat, s-a contactat din nou ANR pentru informare şi detalii”, se arată în document. Totodată, ANR a confirmat incidentul şi a solicitat Gărzii de Coastă suport şi sprijin cu o ambarcaţiune rapidă de dimensiuni reduse. La faţa locului s-a deplasat imediat o ambarcaţiune din dotarea Gărzii de Coastă, concomitent cu o şalupă de salvare „Topaz” aparţinând Agenţiei Romane de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi o barcă pneumatică cu două persoane care s-au oferit să ajute la operaţiune. „Echipajul Gărzii de Coastă a ajuns în apropierea locului incidentului în aprox. 20 de minute şi s-a constatat că nu se poate apropia de iaht deoarece acesta este eşuat pe stânci, zona prezentând pericol pentru siguranţa proprie. Persoana aflată la bordul iahtului a fost recuperată cu ajutorul ambarcaţiunii gonflabile sosită la faţa locului şi a fost transportată pe apă, însoţită de ambarcatiunea Garzii de Coastă, în portul turistic Tomis, de unde, în jurul orei 3.20, a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa”, potrivit comunicatului.



12