CERERE 24 iunie 2015. S-au împlinit 84 de zile de când fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost arestat preventiv. De ce a fost ținut atâta timp după gratii, numai procurorii și magistrații o știu. Asta în condițiile în care, potrivit președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, nu a existat niciun motiv pentru care magistrații să-l mențină pe Mazăre la ”Beciul Domnesc”, așa cum mai este cunoscut Arestul Capitalei. ”Au fost audiați toți martorii din dosar, așa că nu văd de ce trebuie ca Mazăre să stea după gratii”, spunea, în urmă două zile, Constantinescu.
O nouă încercare a fostului primar al Constanței de a scăpa de ”Beciul Domnesc” a avut loc ieri, când acesta a contestat cererea de menținere în arest preventiv, solicitând să se impună în cazul său o măsură mai blândă - arestul la domiciliu sau control judiciar. Inițial, completul de judecată pe masa căruia a ajuns contestația a fost format din Angela Dragne și Florentina Dragomir, care, în trecut, i-au mai prelungit arestul lui Mazăre. Pentru că nu i s-a părut normal ca cele două magistrate să-l judece din nou pentru aceeași speță, Radu Mazăre a recuzat-o pe Florentina Dragomir, cererea fiindu-i respinsă. Astfel că cele două judecătoare au analizat cazul. În urma deliberării, o judecătoare a decis să-i înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar alta a hotărât ca Mazăre să fie menținut în arest. În aceste condiții, s-a ajuns, din nou, la un complet de divergență, fiind inclus un al treilea magistrat, care a trebuit să încline balanța și să decidă ce se va întâmpla cu fostul primar. A fost a doua oară în ultima lună când cererea de eliberare a lui Mazăre a ajuns la un complet de divergență. În urma deliberării, magistrații au admis contestația împotriva măsurii arestului preventiv formulată de fostul primar al municipiului Constanța. Astfel, Radu Mazăre a scăpat de arestul Poliției Capitalei, ICCJ stabilind, definitiv, că acesta poate fi judecat sub control judiciar.
La puțin timp după ce a părăsit Arestul Poliției Capitalei, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, le-a mărturisit jurnaliștilor că, în toată perioada în care a fost arestat, l-au încercat sentimente de neputință și nedreptate. El a mai spus că aproape își pierduse speranța că va fi eliberat. „A fost un complet de divergență și am înțeles de la avocați că este ceva destul de rar să fie un complet de divergență în măsurile preventive de arestare. La un moment dat îți pierzi speranța. Ai senzația că vorbești la ziduri. Dar lucrurile au mai evoluat în dosar. Au fost audiați angajați ai Primăriei, care au confirmat că toate licitațiile s-au desfășurat conform legii. Judecătorii au constatat că spusele lor confirmă declarația mea inițială, care a stat la baza eliberării mele de prima dată”, a spus Mazăre la ieșirea din arest.
DECIZII CONTRADICTORII Reamintim că Mazăre a fost arestat din 2 aprilie, după ce procurorii DNA l-au pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupție ce ar fi fost săvârșite în perioada 2006 - 2009. În expunerea de motive a magistraţilor care au dat această decizie se arăta că Mazăre trebuie „arestat pentru a fi dat drept exemplu cetăţenilor” (?!). De atunci și până acum, deciziile magistraților în cazul lui Mazăre s-au bătut cap în cap, judecătorii ICCJ neînțelegându-se în privinţa eliberării sale. În acest dosar este anchetat și omul de afaceri Sorin Strutinsky, în cazul căruia instanța ICCJ a respins, în urmă cu două zile, cererea de eliberare din arest.