Mazăre: "Kovesi ar trebui suspendată și cercetată"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Șefa DNA, acuzată într-un dosar instrumentat de instituție

Mazăre: "Kovesi ar trebui suspendată și cercetată"

Eveniment 02 Iulie 2014 / 00:00 2291 accesări

Nouă ani. De atât a fost nevoie pentru ca Justiția din România să accepte o expertiză independentă în dosarul deschis de DNA încă din 2005 privind retrocedarea unor terenuri la Constanța, dosar în care primarul Constanței, Radu Mazăre, este judecat alături de alte 36 de persoane. Ieri a avut loc ședința în care Curtea de Apel București a primit expertiza dispusă în dosar, însă magistrații au amânat discutarea acesteia până pe 2 septembrie, pentru ca persoanele implicate în proces să o poată consulta. Imediat după amânare, primarul Constanței a declarat: "Expertiza este foarte complexă, pentru că vizează peste 120 de terenuri. Sunt și experți parte care nu au apucat încă să își spună punctul de vedere. Știu că procurorul comenta, la un moment dat, că, la pagina două mii șapte sute și ceva, e ceva în neregulă. Cred că trebuie studiată foarte atent această expertiză ca să se poată ajunge la niște concluzii". Amintim că, de-a lungul anilor, lui Mazăre i s-au respins repetat cererile privind întocmirea unei expertize independente. Primarul Constanței a contestat un raport întocmit de un angajat DNA care nu avea calitatea de expert, în condițiile în care instituția anticorupție dorea să utilizeze acel raport pe post de expertiză. În nenumăratele ocazii în care i s-au refuzat solicitările privind întocmirea de expertize, primarul Constanței a subliniat faptul că este tratat cu o oca diferită față de cea cu care este tratat Traian Băsescu, în condițiile în care acestuia din urmă i s-au acceptat mai multe expertize, unele comandate chiar de DNA.

Ieri, primarul Constanței a atras atenția asupra faptului că Justiția pare să nu îi trateze pe toți ca pe egali. "Dacă cei de la DNA n-au făcut expertize din 2005 până în 2008, când a fost trimis dosarul în judecată, e problema lor. Dacă în dosarul meu s-au schimbat cinci judecători, nu e problema mea. În instanță, un procuror trebuie să compare două expertize profesionist întocmite, nu una de la Primărie cu o făcătură de-a lui Kovesi". Radu Mazăre a subliniat că episodul în care el, personal, a fost ridicat cu mascați din parc, într-un alt dosar, nu se regăsește și în alte cazuri, dând exemplu scandalul din jurul fratelui lui Traian Băsescu - Mircea, în care a fost pomenită și o mită de 200.000 de euro pe care ar fi luat-o Kovesi, ca procuror-șef al DNA. "Kovesi ar trebui să dea niște explicații pentru acuzațiile care i se aduc… cu fratele președintelui, cu tergiversarea dosarului. De ce a mutat dosarul în 2011? Toți dăm explicații la un moment dat. Numai Dumnezeu nu dă și ea nu este Dumnezeu. Ar trebui să explice de ce a luat dosarul de la procurorul Iacobescu. Din câte știu, nu îi poți lua dosarul unui magistrat decât dacă respectivul lipsește mai mult de o lună sau se retrage… Unde sunt interceptările din 2011? De ce, după ce s-a depus denunțul la Constanța, a doua zi sau luni nu s-a făcut percheziția cum s-a făcut la mine? De ce nu s-au percheziționat rudele, că poate găseau banii țiganilor? Unde sunt banii țiganilor? Pe mine m-au percheziționat, pe mama, pe fratele meu, pe prieteni, i-au percheziționat pe toți…", a spus Mazăre. În ce privește acuzele venite de la Bercea Mondial privind mita pentru Kovesi, Radu Mazăre a precizat că nu a auzit să fi fost pornită vreo anchetă pe numele șefei DNA: "Dacă eu aș fi fost acuzat că aș fi luat 200.000 euro șpagă, cum a fost acuzată ea, mă duceau la beci. M-au dus, de altfel, la beci și fără să mă fi acuzat cineva. La mine s-au autosesizat și m-au dus la beci. Iar la ea nu se întâmplă nimic. În opinia mea, ar trebui trasă pe dreapta, suspendată, cercetată de un procuror și, dacă e curată, să revină în funcție. Dar până atunci... La mine s-a putut face sesizare din oficiu, din 2005 până acum, în zeci de dosare. Și la Kovesi, cu o asemenea acuzație, care e corelată cu mutarea dosarului din 2011, cu banii dați lui Mircea Băsescu, cu neîndeplinirea procedurilor pe care le știe toată lumea... Prea se leagă".

DNA contestă până și medici renumiți din SUA

Primarul Constanței a abordat și încercările DNA de a determina arestarea lui Nicușor Constantinescu, subliniind că instituția anticorupție ignoră documentele medicale ce atestă că președintele CJC este bolnav și netransportabil. Ba chiar s-a insinuat faptul că actele medicale ar fi false. "Aceste documente sunt semnate si ștampilate cu timbru de la spital și notar. Au fost trimise în original prin DHL. Vechile documente erau primite pe mail și poate ridicau suspiciuni. Dacă cei mai buni medici din lume spun că nu poate fi transportat, poate că procurorii îi vor ancheta și pe ei. Poate va încerca DNA să îl ancheteze pe șeful de secție de la Spitalul Johns Hopkins!", a spus Radu Mazăre.



12