Mazăre, patru ani cu suspendare în „Dosarul Retrocedărilor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mazăre, patru ani cu suspendare în „Dosarul Retrocedărilor“

Justiție 10 Iulie 2017 / 16:38 2106 accesări

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzatde retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Decizia nu e definitivă.

Magistrații Curții de Apel București au pronunțat, luni, o primă decizie în dosarul în care fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri. Judecătoarea care se ocupă de acest dosar, Cornelia Corina Gheorghișan, a amânat de opt ori pronunțarea sentinței. Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză. Alături de Radu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța, printre care: Nicușor Constantinescu — fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal; șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu; șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Amintim că primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri. Printre persoanele cercetate se numără și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. „În acest dosar nu există niciun păgubit. Oricine știe că, dacă nu există păgubiți, nu există fapta penală. Și atunci, ce căutăm noi într-un proces penal de peste cinci ani?“, declara Constantinescu la prima înfăţişare.

Potrivit comunicatului instanţei, în temeiul art.396 alin.1 şi 2 Cpp, art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 2481 Cp cu aplic. art.41 alin.2 Cp şi art.5 Cp, condamnă pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN la pedeapsa de 4 ani închisoare (punctele "A", "D", "E" din rechizitoriu). În baza art. 64C.p.-65 alin.1 lit.a şi b C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, toate pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art. 861 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere şi stabileşte un termen de încercare de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 862 C.pen.

În baza art. 863 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de Protecţie a victimelor şi reintegrară socială a infractorilor; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

În temeiul art.396 alin.1, 6 şi 8 Cpp rap. la art.16 lit.f Cpp, cu aplic. art.121-122 lit.d Cp şi art.124 Cp, încetează procesul penal faţă de inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art.289 alin.1 Cp cu aplic. art.41 alin.2 Cp şi art.5 Cp (punctele "A", "D" şi "E" din rechizitoriu). În temeiul art.396 alin.1 şi 5 Cpp, rap. la art.16 lit.b teza a II-a Cpp, achită pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN pentru infracţiunea prevăzută de art.323 Cp, cu aplic. art.5 Cp. II. Constată că legea penală mai favorabilă este Codul penal de la 1968.



12