MCC vrea să înscrie „doina\" pe lista UNESCO privind patrimoniul imaterial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MCC vrea să înscrie „doina\" pe lista UNESCO privind patrimoniul imaterial

Cultură 16 Iulie 2008 / 00:00 481 accesări

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) vrea să înscrie „doina\", specie literară populară, pe Lista patrimoniului imaterial al omenirii, un dosar în acest sens urmînd să fie depus la UNESCO, anul viitor. Afirmaţiile îi aparţin lui Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC şi au fost făcute ieri, într-o conferinţă de presă. „În momentul de faţă, se lucrează la elaborarea unui dosar pentru înscrierea doinei pe lista patrimoniului imaterial\", a spus Virgil Niţulescu, care a fost vicepreşedinte în Comitetul Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO, în perioada iunie 2006 - iunie 2008.

Niţulescu a precizat că dosarul pentru înscrierea „doinei\" în patrimoniul imaterial al omenirii nu poate fi depus la UNESCO pînă cînd România nu finalizează procesul de inventariere a patrimoniului cultural imaterial românesc, fapt impus prin Convenţia UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. România a aderat la această Convenţie în decembrie 2005 şi în martie 2006 a depus instrumentele pentru ratificare. El a mai spus că MCC, prin Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, va încheia elaborarea inventarului patrimoniului imaterial românesc pînă la sfîrşitul acestui an, urmînd să depună dosarul „doinei\" la UNESCO anul viitor.

„Doina\" este o specie a literaturii populare, aparţinînd genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingerile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine însuşi. „Doina\" este specifică poporului român, ea exprimînd sentimente variate: dor, tristeţe, iubire, înstrăinare, regret.

România mai are un singur obiectiv înscris pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii, respectiv „Ritualul Căluşului\". Dansul românesc „Căluşul\" a fost înscris pe listă în 25 noiembrie 2005. „Căluşul\" este un dans popular românesc cu un ritm sincopat şi figuri variate, jucat de flăcăi în săptămîna Rusaliilor. Dansul căluşarilor se practică în special în sudul ţării, dar şi în Moldova. Căluşarii execută un ritual magic, care evoluează în jurul fructului de alun numit „căluş\". De Rusalii, căluşarii merg în sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobîndit-o. Prin acest dans se protejează oamenii, vitele şi recoltele de forţele malefice.

Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzînd limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Taguri articol


12