Mecanism franco-român de coordonare şi consultare privind Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mecanism franco-român de coordonare şi consultare privind Marea Neagră

Externe 06 Aprilie 2011 / 00:00 623 accesări

Franţa şi România au convenit, ieri, un mecanism de consultare şi cooperare strânsă în ceea ce priveşte promovarea unei agende europene la Marea Neagră şi, de asemenea, vor conlucra pentru găsirea unor soluţii simplificate care să fie propuse CE în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene.

Ministrul Teodor Baconschi, aflat în vizită oficială în Franţa, a avut, ieri, o întrevedere cu ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez. Cei doi miniştri au avut, între altele, un schimb de opinii privind politica de vecinătate şi zona Mării Negre, fiind convenit un mecanism de consultare şi coordonare pe această temă. La o dezbatere recentă consacrată evoluţiilor din regiunea Mării Negre, secretarul de Stat Bogdan Aurescu arăta că soluţionarea conflictelor îngheţate reprezintă, în viziunea României, o prioritate pentru a permite dezvoltarea statelor regiunii. Franţa, susţinând iniţiativele Germaniei, şi-a arătat, anul trecut, disponibilitatea de a participa la soluţionarea împreună cu Rusia a conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic, dintre care, spun specialiştii, conflictul transnistrean ar fi cel mai uşor de reglementat. Baconschi şi Wauquiez au discutat şi despre vecinătatea estică a UE, iar cei doi oficiali au reconfirmat rolul catalizator al României şi al Franţei în susţinerea parcursului european al R. Moldova, inclusiv prin promovarea Grupului de Prieteni pentru această ţară. Pe de altă parte, cei doi miniştri au convenit să conlucreze pentru identificarea unor soluţii simplificate care să fie propuse Comisiei Europene în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Franţa a reproşat, anul trecut, României că nu accesează suficient fondurile europene pe care le-ar avea la dispoziţie pentru integrarea romilor.

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Teodor Baconschi şi-a exprimat încrederea pentru identificarea unei soluţii în acest dosar. În acest context, cele două părţi au agreat asupra importanţei consolidării spaţiului Schengen în interesul UE. De asemenea, cele două părţi au stabilit să coopereze într-un format bilateral instituţionalizat pentru a promova interesele comune legate de menţinerea unui rol important, în lumina negocierilor viitoare privind perspectiva financiară a UE, atât a Politicii Agricole Comune, cât şi a politicii de coeziune. Partea franceză a exprimat deplina disponibilitate de a susţine preocupările părţii române în aceste dosare.



12