OFERTĂ DIVERSIFICATĂ Până la Crăciun au mai rămas 10 zile, timp în care gospodinele trebuie să se pregătească pentru Sărbători. Așa că, pentru o masă îmbelșugată cu produse tradiționale românești, constănțenii iau cu asalt târgurile și oboarele amenajate de Consiliul Județean Constanța (CJC) la General Scărișoreanu, Negru Vodă sau Cobadin. De departe, cel mai căutat târg este cel de la General Scărișoreanu, situat la 40 de minute de Constanța, unde constănţenii, şi nu numai, vin de foarte mulţi ani, în fiecare sâmbătă, pentru a-şi vinde produsele 100% româneşti. Nici sfârșitul săptămânii trecute nu a făcut excepție. La General Scărișoreanu a fost un adevărat furnicar de oameni. Clienții veniți de prin toate colțurile județului au fost ademeniți de producătorii dobrogeni cu bunătăți tradiționale, de la șorici şi carne de la porcii crescuţi în ograda ţăranilor la murături fără conservanţi sau fel şi fel de specialităţi preparate din carne. Totul s-a negociat și niciun client nu a plecat acasă nemulțumit. De altfel, fermierii i-au convins pe clienți să vină de la zeci de kilometri depărtare, în condițiile în care marfa era de calitate. „Marfa este bio 100%. Porcii noștri sunt crescuți în mediu natural”, a spus Florentina Georgeta Mihăilă, din Poarta Albă. Constănțenii au putut cumpăra porci întregi, dar și tăiați. „Noi îi creștem la curte. De la noi se pot cumpăra carcasă, oase, organe, picioare și căpățâni de porc”, a afirmat Maria Oprea, producător din Chirnogeni. Printre crescătorii de porci prezenți la târgul de la General Scărișoreanu s-a numărat și un fermier care a avut mare succes cu porcii vietnamezi, care s-au vândut cu 400 de lei bucata. Fermierul spune că diferența dintre un porc românesc și unul vietnamez, care este mult mai mic, este că acesta din urmă nu are colesterol.
PRODUSE ROMÂNEȘTI Cum o masă de Crăciun nu înseamnă doar preparate din carne de porc, constănțenii au putut alege la târgul de la General Scărișoreanu între pui crescuți în curte, gâște, rațe, curcani, oi și chiar viței. Cu produse naturale au venit și producătorii de lactate, dar și pescarii. Tarabele au fost pline și cu murături puse de gospodine special pentru Sărbători. „Ce nu s-a vândut vara am pus la borcan pentru iarnă: castraveți, gogoșari, morcovi și varză”, a spus Elena Lișmanu din Topraisar, care a adăugat că și-a dezvoltat afacerea, în urmă cu trei ani, când CJC a ajutat-o cu un solar. În situația gospodinei din Topraisar au fost mulți alții, care au beneficiat de programul „Consumăm produse românești”, prin intermediul căruia CJC a împărțit gospodarilor din județ peste 1.500 de solarii.
ÎNCURAJARE Printre clienții oborului de la General Scărișoreanu s-a numărat și președintele CJC, Nicușor Constantinescu, care și-a făcut cumpărăturile pentru masa de Crăciun. Mândri de produsele lor, oamenii l-au ademenit cu tot felul de bunătăți. „Mai bine cumpărăm ceva crescut de dumneavoastră în curte, natural, bio, decât adus înghețat și crescut în condiții improprii”, i-a spus Nicușor Constantinescu unei femei de la care a cumpărat o gâscă. „Se ştie foarte bine că, la ora actuală, toate produsele care sunt din import au foarte multe chimicale. Numai aceste produse din import ajung pe mesele românilor, pentru că cele 100% româneşti nu prea au avut unde să fie vândute. Faptul că oborul de la General Scărişoreanu este plin în fiecare sâmbătă înseamnă că există atât ofertă, cât şi cerere”, a spus Constantinescu. El a făcut un apel la toți constănțenii să vină să-i ajute pe producătorii români să-și vândă produsele, pentru că ele sunt biologice, naturale și reprezintă munca dobrogenilor și, totodată, singura lor sursă de venit. „Este vorba de alimente foarte sănătoase și chiar ecologice: păsări, curci, găini, gâște și legume crescute în serele și solariile făcute prin programele Consiliului Județean. Sunt românești și trebuie să înțelegem că sunt mult mai sănătoase”, a spus Nicușor Constantinescu.