Filmul „Medalia de onoare”, de Călin Netzer, este marele câştigător al premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), unde a obţinut cinci trofee. Lungmetrajul şi-a adjudecat, ieri, la Cinema Studio din Capitală, locul de desfăşurare a galei, cinci premii: pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu - Tudor Voican, cel mai bun actor - Victor Rebengiuc, cea mai bună actriţă - Camelia Zorlescu şi cea mai bună scenografie - Alexandra Ungureanu.
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost acordat Ilenei Cernat, pentru partitura din „Felicia, înainte de toate”, de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf.
●„Morgen” a primit Trofeul UCIN ● Marele Premiu şi trofeul UCIN a revenit filmului „Morgen”, debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan. De asemenea, Tudor Mircea şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună imagine, pentru „Morgen”. Un alt mare premiant al galei a fost „Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban. Regizorul şi-a adjudecat premiul Opera Prima, în timp ce interpretul rolului principal, George Piştereanu, a primit premiul special al juriului. Cătălin Cristuţiu a fost distins cu premiul pentru montaj, pentru contribuţia sa la filmele „Medalia de onoare” şi „Eu când vreau să fluier, fluier”.
●„Kapitalism”, cel mai bun documentar ● Premiul pentru film documentar i-a revenit lui Alexandru Solomon, pentru „Kapitalism - reţeta noastră secretă”, iar premiul pentru film experimental, lui Dan Chişu, pentru „WebSiteStory”.
Premiul pentru carte de specialitate i-a fost acordat lui Mircea Bunescu, pentru volumul „determinări estetice ale imaginii de film şi televiziune”. De asemenea, la categoria lungmetraj au mai fost acordate menţiuni pentru Diana Guşcă - „WebSiteStory”, Gheorghe Dinu - „Pădurea corbilor” şi Constantin Florescu - „Nuntă în Basarabia”.
Juriul pentru lungmetraj a fost compus din Irina Margareta Nistor - preşedinte, Carmen Galin, Eva Sîrbu, Melania Oproiu, Ştefan Antonescu, Stere Gulea, Petru Mărgineanu, Viorel Segovici şi Ştefan Veleniciuc.
● Cele mai bune scurtemetraje ● La categoria scurtmetraj, premiul special al juriului a fost acordat filmului „Nu uitaţi lumea uitată - Oamenii Deltei”, de Elena Dinu, premiul pentru documentar, Roxanei Chiriţă, pentru „Cornelia Pillat - Portret de familie”, iar premiul pentru film de televiziune, lui Tudor Chirilă, pentru „Olăreasa de la Vama Sării”. Premiul pentru imagine i-a revenit lui Mugur Nedelescu, pentru „Poezia visului”, premiul pentru montaj, lui Sebastian Chelu, pentru „Cornelia Pillat - Portret de familie” şi „A demasca, demascare”, şi premiul pentru cel mai bun film de ficţiune - scurtmetraj, „Coliviei” lui Adrian Sitaru. Totodată, premiul pentru cea mai bună interpretare masculină într-un scurtmetraj ficţiune i-a revenit lui Adrian Titieni, pentru „Colivia” şi „Lord”. Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost obţinut de Ozana Oancea, pentru „Captivi de Crăciun”, iar premiul pentru film de animaţie a ajuns la Ion Octavian Frecea, pentru „Fresca - Blestemul lui Dragulea”.
Juriul de scurtmetraj a fost format din Laurenţiu Damian- preşedinte, Dana Duma, Monica Ghiuţă, Ioana Popescu, Alexei Gubenco, Călin Stănculescu şi Ilie Valentin.