Medalia Fields pentru matematică pe 2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medalia Fields pentru matematică pe 2010

Monden 20 August 2010 / 00:00 431 accesări

Francezii Cédric Villani şi Ngo Bao Chau, israelianul Elon Lindestrauss şi rusul Stanislav Smirnov au primit, ieri, medalia Fields, considerată echivalentul premiului Nobel în matematică. Acest premiu a fost înmânat celor patru laureaţi de către preşedintele indian Pratibha Patil, cu ocazia deschiderii Congresului Internaţional al Matematicienilor pe 2010, la care participă peste 3.000 de specialişti din lumea întreagă şi care se desfăşoară în perioada 19 - 27 august, în oraşul Hyderabad din sudul Indiei. Uniunea Internaţională a Matematicienilor (IMU) acordă medalia Fields, o distincţie prestigioasă, la fiecare patru ani, începând din anul 1936, matematicienilor mai tineri de 40 de ani, cu ocazia Congresului Internaţional al Matematicienilor.

Cédric Villani, în vârstă de 36 de ani, directorul Institutului Henri Poincaré din Paris din iulie 2009 şi profesor la Ecole Normale Supérieure din Lyon, a primit această distincţie pentru lucrările sale asupra amortizării Landau şi ecuaţiei lui Boltzmann, un fizician şi matematician austriac de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ngo Bao Chau, în vârstă de 38 de ani, născut în 1972, la Hanoi, şi devenit cetăţean francez în 2010, predă la Universitatea Paris-Sud şi a primit medalia Fields pentru demonstraţia din 2008 a lemei fundamentale propuse de Robert Langlands. Verificată recent de numeroşi experţi în domeniul matematicii, această demonstraţie de peste 150 de pagini a fost inclusă, în decembrie 2009, pe lista celor mai frumoase zece descoperiri ştiinţifice ale anului realizată de revista „Times”. Elon Lidenstrauss, în vârstă de 40 de ani, a fost premiat pentru rezultatele sale din domeniul măsurării rigidităţii din teoria ergodică şi aplicaţiile lor în teoria numerelor. Stanislav Smirnov, născut în 1970 la Sankt Petersburg, în Rusia, în prezent profesor la Universitatea din Geneva, a fost recompensat pentru lucrările sale din domeniul fizicii statistice şi din domeniul percolaţiilor.

Premiul Gauss, care recompensează aplicaţiile din matematică, a revenit francezului Yves Meyer, în vârstă de 71 de ani, pentru contribuţiile sale fundamentale aduse teoriei numerelor şi rolului său de pivot în dezvoltarea teoriei funcţiilor wavelet. Premiul Nevanlinna, care recompensează lucrările din domeniul ştiinţelor informatice, a fost atribuit americanului Daniel Spielman, în vârstă de 40 de ani. Medalia Chern, decernată în premieră în acest an în memoria matematicianului chinez Shiing-Shen Chern (1911 - 2004), a fost atribuită americanului Louis Nirenberg, în vârstă de 85 de ani, considerat de confraţii săi drept unul dintre cei mai mari specialişti ai analizei matematice din secolul trecut.

Taguri articol


12