De la naşterea poetului Tudor Arghezi s-au împlinit, la sfârşitul săptămânii trecute, 130 de ani. Cu acest prilej, Monetăria Statului a emis, în seria „Clasicii literaturii române”, o medalie aniversară, tip plachetă, dedicată personalităţii lui Tudor Arghezi (1880-1967). Piesa de colecţie este realizată din tombac argintat patinat şi este însoţită de un certificat de autenticitate.
Numărul mic de exemplare - 200 de bucăţi – al medialiei, comparativ cu cel al monedelor de colecţie (peste 1.000 de exemplare), reflectă, în rândul colecţionarilor, o preocupare mai scăzută pentru medalistică. Potrivit lui Bogdan Mihai, vicepreşedinte al Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” şi preşedinte al „Ovidiu Numis”, această ramură a numismaticii nu are atât de mare căutare în rândul colecţionarilor, fiind devansată de pasiunea pentru monede. La Constanţa există aproximativ zece medalişti, de şase ori mai puţini decât cei care au făcut din monede mai mult decât o pasiune.
Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români, inovator al limbajului poetic, Tudor Arghezi s-a născut pe 21 mai 1880, la Bucureşti. Pseudonimul său, Arghezi (numele real era Ion N. Theodorescu) provine, potrivit scriitorului, din Argesis - vechiul nume al Argeşului. Autor al unei opere impresionante, Arghezi a lăsat posterităţii nu doar creaţiile sale poetice, dar şi lucrări de teatru, proză (romanele „Cimitirul Buna Vestire” şi „Ochii Maicii Domnului”), pamflete („Bilete de papagal”), precum şi literatură pentru copii (merită amintite celebrele poezii „Zdreanţă” şi „Cântec de adormit Mitzura”). Pentru activitatea sa remarcabilă în literatură, scriitorul a primit, prima oară în 1936, la egalitate cu George Bacovia, şi a doua oară în anul 1946, Premiul Naţional de poezie. În anul 1955, Tudor Arghezi este ales membru al Academiei Române, este distins cu numeroase titluri şi premii, iar în 1965 primeşte Premiul Internaţional Johann Gottfried von Herder. Contestat, interzis şi apoi reabilitat în timpul regimului comunism, Arghezi a fost sărbătorit cu prilejul zilelor de naştere la 80 şi 85 de ani, ca poet naţional.
În luna iunie, Monetăria Statului va emite o nouă piesă de colecţie, dedicată întemeietorului statului dac, Burebista, ce va fi inclusă în seria „Mari conducători ai României”.