Medgidia, monitorizată video

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În lupta contra infractorilor

Medgidia, monitorizată video

Eveniment 13 Septembrie 2013 / 00:00 970 accesări

INVESTIŢIE Jale mare printre infractorii din Medgidia, care vor trebui să-şi caute alte „zone de acţiune”. Asta deoarece, de câteva zile, cele mai importante zone din muncipiu sunt monitorizate cu ajutorul unor camere de luat vederi, care au fost instalate de primărie printr-un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă. Privit iniţial cu scepticism de multe persoane, proiectul primăriei vine să crească gradul de siguranţă pe străzile oraşului. Potrivit edilului Marian Iordache, acest proiect de monitorizare video a oraşului vine şi ca urmare a faptului că, în Medgidia, numărul infracţiunilor a crescut alarmant. Iordache a declarat ieri, la inaugurarea sistemului, că montarea acestor camere de luat vederi a fost necesară după ce, potrivit unui raport al Poliţiei Române, pe raza municipiului au fost săvârşite în ultimii ani aproape 3.000 de infracţiuni, în creştere de la un an la altul. Conform raportului, cele mai multe infracţiuni au fost comise în parcuri, pieţe şi în preajma unităţilor şcolare. „Am amplasat camere de luat vederi în oraş, pentru siguranţa cetăţenilor. Asta este tot ce contează. Locuitorii trebuie să aibă încredere că sunt în siguranţă pe stradă”, a afirmat Marian Iordache, care a adăugat că monitorizarea video se face în special în zonele vulnerabile din oraş, unde rata infracţionalităţii este mai mare.

CONECTARE LA SERVER Potrivit primarului, proiectul de monitorizare video a oraşului cuprinde amplasarea, în 44 de puncte din oraş, a 54 de camere fixe şi 27 de camere mobile. „Toate aceste zone vor fi atent monitorizate şi supravegheate prin camere video, care sunt legate printr-o reţea de 10.000 metri liniari la un server din cadrul unui centru de supraveghere situat în incinta Poliţiei Locale, centru care a fost utilat cu 17 monitoare LCD şi cu unităţi de stocare a tuturor informaţiilor”, a spus Iordache. Printre cele 44 de puncte nevralgice se numără unităţi de învăţământ, cimitire, Spitalul municipal, sălile de sport, Complexul Stadion, pieţele oraşului, piaţeta Decebal, zona Hidrofor, podul rutier de peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, parcul 1 Mai şi Casa de Cultură „I.N. Roman”. Primarul a mai spus că, la centrul de monitorizare video, este urmărit inclusiv traficul auto.

INTERVENŢII OPERATIVE Referitor la acest sistem, edilul Medgidiei spus că imaginile captate de camerele de luat vederi au o calitate foarte mare. „În cazul producerii unui incident (scandaluri, bătăi, furturi, tâlhării sau accidente rutiere), operatorii de la monitorizare preiau informaţia, o transmit dispecerului de serviciu, care, la rândul lui, o dă mai departe poliţiştilor locali aflaţi pe teren, care intervin la faţa locului. În plus, aceeaşi informaţie este transmisă şi Poliţiei municipale şi Jandarmeriei. Timpul de intervenţie, în orice colţ al oraşului, poate să dureze între cinci şi şapte minute”, a spus Iordache. El a adăugat că imaginile recepţionate de camere sunt păstrate 30 de zile în memoria serverului, iar dacă în această perioadă Poliţia, Jandarmeria sau procurorii au nevoie de o înregistrare anume, aceste instituţii pot intra în posesia imaginilor, în conformitate cu prevederile legale. La rândul său, comandantul Poliţiei Medgidia, comisar-şef Vasile Dăogaru, a declarat că sistemul de monitorizare le va uşura munca poliţiştilor. „Sunt ferm convins că numărul infracţiunilor se va reduce considerabil. Nu este exclus, însă, să vedem şi câteva infracţiuni „în direct”. În plus, prin intermediul acestor camere de luat vederi putem monitoriza zonele sensibile din oraş, printre care se numără „Barăci - CFR”, unde se aciuează tot felul de indivizi veniţi din alte localităţi şi care creează numeroase probleme”, a spus Dăogaru.



12