Cancerul gastric, înainte o boală specifică decadei 60 - 70 ani, apare acum frecvent la 30 - 40 ani, iar mortalitatea în rândul bolnavilor este foarte ridicată, întrucât aceştia ajung târziu la medic, susține medicul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirugie II la Spitalul Floreasca. "Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Înainte decada pentru acestă boală era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani", a spus Beuran, precizând că incidenţa cancerului gastric este de 6 - 7 la suta de mii de locuitori şi că rata mortalităţii este mare, pentru că boala este depistată târziu. El a arătat că, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să facă endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greaţă, vărsături. În schimb, pacienţii din România merg la medic în stadii avansate, cazuri în care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel şi costurile. Potrivit medicului, pentru a preveni cancerul gastric este importantă o alimentaţie zilnică în care micul dejun să fie cel mai consistent, prânzul echilibrat, iar "cina să fie dată altora". Totodată Beuran a recomandat alimentaţia bogată în fructe, legume proaspete şi fibre şi cu mai puţine grăsimi şi dulciuri. De asemenea, consumul de alcool trebuie redus, iar fumatul oprit, potrivit medicului.