Medic veterinar judecat pentru luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şpagă numită „taxă de dezinfecţie” 43.000 de euro încasaţi în două luni

Medic veterinar judecat pentru luare de mită

Eveniment 22 Februarie 2014 / 00:00 1119 accesări

După trei săptămâni de la arestarea sa preventivă pentru luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, un medic veterinar constănţean a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii anticorupţie. Mihai Pucerea, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, va fi judecat de Tribunalul Constanţa, care urmează să stabilească data primei înfăţişări. Potrivit anchetatorilor, Pucerea era singurul angajat al DSVSA Constanţa abilitat să emită certificatele veterinare necesare realizării exporturilor de cereale şi furaje prin porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea. Pe scurt, fără avizul său, mărfurile nu puteau părăsi ţara, iar el a profitat de acest lucru. În condiţiile în care familia sa deţine o societate comercială, Kiraelenys SRL, ce are sediul pe strada Oituz, nr. 32, din Constanţa (adresă la care locuieşte, de altfel, familia Pucerea), medicul veterinar a pus la cale un plan foarte elaborat, care i-a adus un profit de 193.474 lei, echivalentul a aproximativ 43.000 de euro. Şi a reuşit acest lucru în perioada 1 noiembrie 2013 - 8 ianuarie 2014. Anchetatorii spun că Pucerea a avut grijă să justifice orice ban încasat, pentru a fi acoperit în cazul unor verificări.

UN LEU PER TONĂ La început, medicul veterinar a identificat patru firme mai înstărite, care urmau să exporte cereale prin Portul Constanţa şi Portul Constanţa Sud - Agigea. Ulterior, el a luat legătura cu agenţii maritimi care se ocupau de navele operate de cele patru firme şi le-a spus acestora că emiterea certificatelor veterinare, care să ateste că exporturile către statele arabe şi Africa de Nord îndeplinesc condiţiile sanitare cerute de lege, este condiţionată de... şpagă, numită „taxă de dezinfecţie”, în cuantum de un leu per tona de marfă exportată. Administratorii firmelor nu au avut încotro şi s-au conformat, mita cerută poposind în contul bancar al lui Pucerea prin intermediul agenţilor maritimi. Anchetatorii spun că banii au ajuns la medicul veterinar în 11 tranşe. Întâlnirile dintre medic şi agenţii maritimi au avut loc în zile nelucrătoare, la domiciliul lui Pucerea sau în alte locuri, niciodată în biroul său de la DSVSA Constanţa. Pentru a nu fi prins cu „mâţa-n sac”, spun procurorii, Pucerea a folosit ca paravan firma deţinută de soţia şi de fiica sa, SC Kiraelenys SRL Constanţa.

FACTURI FISCALE FALSE Oamenii legii spun că Mihai Pucerea a scris în certificatele veterinare emise că salariaţii societăţii Kiraelenys au efectuat servicii de dezinfecţie şi curăţenie la bordul navelor care urmau să exporte cerealele. Suma încasată de firmă pentru aceste servicii (inexistente, de altfel) s-a ridicat, conform documentelor societăţii, la 193.474 de lei, bani care, de fapt, reprezentau mita cerută de medic. Oamenii legii spun că Pucerea a emis în fals 11 facturi fiscale în numele SC Kiraelenys, banii fiind înregistraţi în contabilitatea firmei şi folosiţi, ulterior, în interes propriu. Procurorii spun că bărbatul a cumpărat electronice, electrocasnice şi obiecte de mobilier, produse alimentare, cosmetice şi de uz casnic, a achitat contravaloarea unor reparaţii, a combustibilului şi a altor cheltuieli specifice (asigurare RCA şi CASCO) pentru autoturismele folosite de el şi de fiica lui în interes personal. Ingineria pusă la cale de suspect ar fi funcţionat dacă Pucerea nu ar fi făcut o greşeală fatală... După declanşarea anchetei penale, oamenii legii au descoperit că firma administrată de familia acestuia avea... un singur angajat. De altfel, salariatul societăţii a fost audiat de procurorii DNA. În faţa anchetatorilor, omul a declarat că nu a făcut niciodată curăţenie la bordul vreunei nave.



12