Medicamentele cu ketoconazol, oprite de la vânzare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Risc de leziuni hepatice La solicitarea Comisiei Europene

Medicamentele cu ketoconazol, oprite de la vânzare

Sănătate 20 Noiembrie 2013 / 00:00 452 accesări

Alte produse farmaceutice vor fi retrase de pe piaţa românească. Oficiali ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) au cerut farmaciilor din ţară să oprească de la vânzare medicamentele care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice (care se dezvoltă atunci când ţesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi - ciuperci), după ce Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a acestor produse, a declarat, ieri, preşedintele ANM, Marius Savu. Specialiştii Comisiei Europene au cerut acest lucru după ce, încă din vară, reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) recomandaseră suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile. Dr. Savu a precizat că pacienţii nu au de ce să-şi facă griji, întrucât în farmacii se găsesc alte produse care conţin substanţa necesară în tratarea infecţiilor.

ÎN ROMÂNIA SUNT CINCI COMPANII CARE PRODUC MEDICAMENTE CU KETOCONAZOL, RESPECTIV ARENA, TERAPIA (NIZORAL), HELCOR, MAGISTA ŞI SLAVIA.

“Pacienţii care utilizează, în prezent, ketoconazol oral pentru infecţii fungice ar trebui să discute cu medicii lor despre tratamente alternative adecvate. Medicii nu trebuie să mai prescrie ketoconazol oral, fiind necesară analizarea opţiunilor de tratament pentru pacienţi”, arăta, atunci, EMA. Recomandarea la nivelul UE a fost făcută în urma deciziei de suspendare a comercializării dispuse de autoritatea de profil din Franţa. EMA a concluzionat că raportul beneficiu - risc în cazul acestei categorii de medicamente “a fost unul negativ, din cauza nivelului ridicat de leziuni hepatice asociat”. EMA preciza că s-a ţinut cont de faptul că, în prezent, există tratamente alternative considerate a fi mai sigure. “Legislaţia UE prevede o abordare europeană coordonată atunci când un stat membru ia măsuri de reglementare în legătură cu un medicament autorizat în mai multe ţări”, explica EMA recomandarea privind medicamentele orale ce conţin ketoconazol.

Cremele, mai puţin periculoase

Agenţia Europeană a Medicamentului arăta că formulele ce conţin ketoconazol cum ar fi cremele, unguentele şi şampoanele pot fi utilizate în continuare, în condiţiile în care cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte scăzută. Şi Agenţia Medicamentelor din SUA (FDA) a atras atenţia că pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme la glandele suprarenale şi leziuni ale ficatului care să necesite un transplant sau care pot fi chiar fatale, potrivit presei americane.

Taguri articol


12