Medici cu competenţe limitate, în unităţi sanitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se acoperă deficitul!?

Medici cu competenţe limitate, în unităţi sanitare

Sănătate 25 Mai 2011 / 00:00 1377 accesări

De ieri, unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja medici cu competenţe limitate, potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 527 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate, publicat în Monitorul Oficial 358/23 mai 2011. Mai exact, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, care nu au promovat concursul de Rezidenţiat, se vor putea angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz, informează specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS).

Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie. „Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii. Este vorba despre: examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament”, spun specialiştii MS. De precizat că medicii cu competenţe limitate nu vor avea dreptul, însă, de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod.

POSTURILE DESTINATE MEDICILOR CU COMPETENŢE LIMITATE VOR FI PREVĂZUTE SEPARAT ÎN STATUL DE FUNCŢII AL UNITĂŢII SANITARE

Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind încadrarea medicilor. Doctorii cu competenţe limitate încadraţi în unitatea sanitară sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar. Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii. Fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.

NUMAI ÎN 2010, PESTE 350 ABSOLVENŢI DE MEDICINĂ NU AU REUŞIT SĂ PROMOVEZE CONCURSUL DE REZIDENŢIAT, IAR ÎN ULTIMII CINCI ANI AU FOST APROAPE 1.000 DE TINERI ÎN ACEASTĂ SITUAŢIE

Mulţi dintre aceştia ar putea să îşi găsească un loc în sistem. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de Rezidenţiat.



12