Medicii de familie ar urma să primească 10,45 de lei pentru fiecare consultaţie pentru depistarea precoce a cancerului şi a altor boli grave, devenind astfel preocupaţi să identifice boala, a arătat consilierul premierului, Vasile Cepoi. Acest tarif este prevăzut în proiectul de norme de aplicare, în 2014, a pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Noile pachete de servicii medicale şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale intră în vigoare la 1 iunie. Potrivit proiectului de norme citat, medicii de familie ar urma să primească 5,5 puncte "per serviciu", în valoare de câte 1,9 lei, respectiv 10,45 de lei, pentru fiecare consultaţie pentru depistarea precoce a cancerului şi a altor boli. Aceste consultaţii se acordă asiguraţilor asimptomatici de 18 - 39 de ani (două consultaţii în trei ani), persoanelor asimptomatice depistate cu risc înalt, de 18 - 39 de ani, şi asiguraţilor de peste 40 de ani (două consultaţii pe an).
“Ne interesează plata pe rezultat, pentru creşterea eficacităţii actului medical. (...) Dacă noi vom plăti consultaţii, atunci medicul va efectua consultaţii. Dacă vom plăti cazuri de cancer depistate la vreme, în stadiul tratabil, atunci medicul se va preocupa să identifice cazuri de cancer tratabile”, a spus Vasile Cepoi. Consilierul a mai menţionat că România are cea mai mică prevalenţă a cancerului din Europa şi, totodată, cea mai mare mortalitate de cancer din Europa.
Întrebat despre noua listă de medicamente oncologice compensate, Cepoi a spus că aceasta ar putea intra în vigoare în luna octombrie, după ce va fi modificată legislaţia. “În toate ţările, un medicament se introduce pe baza evaluărilor tehnologiilor medicale, în funcţie de capacitatea financiară a fiecărei ţări. Apoi este necesar un mecanism care să permită actualizarea permanentă a listei de compensate, după ce acestea au trecut prin procedura de evaluare. Ministerul Sănătăţii s-a angajat să rezolve problema legislaţiei şi modificării listei de comepnsate astfel încât să fie actualizată continuu prin includerea şi excluderea medicamentelor”, a spus Cepoi.