Medicii atrag din nou atenția: conservele puse în casă ne pot fi fatale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu e de joacă!

Medicii atrag din nou atenția: conservele puse în casă ne pot fi fatale!

Sănătate 26 Septembrie 2016 / 08:09 1907 accesări

An de an medicii atrag atenția asupra riscului la care ne expunem dacă preparăm conservele în casă, fără să respectăm toate regulile, cele mai multe esențiale, pentru a nu ne îmbolnăvi. Și cum a venit sezonul lor, piețele fiind pline de tot soiul de fructe și legume, înainte să ne apucăm de treabă trebuie să știm exact pașii pe care trebuie să-i respectăm. Dacă preparatele sunt conservate în mod greșit, riscăm boli grave, printre care se numără și botulismul, boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum - există tulpini de la A la G. Așa că mare atenție!

TOXINA ESTE INACTIVATĂ LA 100 GRADE CELSIUS

Dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, a explicat că, pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care ştiu cum să prevină contaminarea hranei. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, spune ea.

DESPRE TOXINA BOTULINICĂ

Toxina botulinică este cea mai puternică dintre cele cunoscute în practica medicală. ”În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăţi în respiraţie. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală”, explică medicul. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii, iar dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua şi duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratori. ”Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta”, adaugă dr. Popescu. Botulismul poate fi: alimentar, al plăgilor, al sugarilor și tipul nedeterminat.

SEMNE DE BOALĂ

Medicii fac cunoscute semnele de boală. Astfel, pot apărea: lipsa puterii, gura uscată, dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire, vedere dublă sau înceţoşată şi paralizie. La sugari, semnele sunt mai greu de observat şi includ: constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii. ”La adulţi, manifestările apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contractat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile”, potrivit medicului, citat într-un comunicat al instituției. Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil să se vindece în câteva luni. ”Botulismul este urgență medicală. Necesită internare și monitorizare. Se urmărește îndepărtarea rapidă a toxinei din tubul digestiv”, explică medicul.

CAZURI

În urmă cu câțiva ani, la Constanța, medicii au fost în alertă după ce un bărbat a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase cu suspiciunea de toxiinfecţie alimentară botulinică. Dan Dumitraşcu, de 53 de ani, din Năvodari, muncea ca zilier la o fermă din apropierea localităţii Sibioara și a consumat la serviciu cârnaţi cabanoşi, fasole la conservă şi pateu de ficat. Bărbatul a fost dus de urgență la spital, după ce au apărut primele semne de boală: probleme de vedere, uscăciunea mucoaselor bucale şi nazale, dar şi dificultate la respiraţie. A trecut cu bine peste incident. DSPJ Constanța nu a mai raportat în ultimii ani niciun caz de botulism.



12