Sistemul sanitar din România continuă să șocheze. Unele întâmplări sunt de-a dreptul incredibile, aproape de neimaginat, dar cât se poate de reale, s-ar părea, după ce anchetatorii trag primele concluzii. Din păcate, mor oameni nevinovați. În cazul bebelușului declarat mort la naștere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iași, reprezentanții Institutului de Medicină Legală (IML) Iași au ajuns la altă concluzie. Ei au stabilit că, de fapt, bebelușul murise cu peste 24 de ore înainte de naștere, în uterul mamei, deși medicii susțineau că mama fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluție bună. ”Necropsia a fost finalizată în urmă cu două zile și trimisă către toate organele care anchetează cazul, de la Ministerul Sănătății la Poliție”, a declarat, ieri, directorul IML Iași, Diana Bulgaru. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, Marius Voicescu, a declarat că se va întruni o comisie de malpraxis în acest caz, în condițiile în care concluziile raportului medico-legal arată altceva. La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Lucian Indrei, a declarat că instituția a solicitat o serie de documente de la spital care vor fi analizate astăzi, de la ora 13.00, în cadrul unei comisii de malpraxis.
A SUNAT LA 112 DIN... SPITAL Tatăl bebelușului, Constantin Ciobanu, declara că, înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască, în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor. De asemenea, bărbatul mai spunea că, în noaptea dinaintea decesului copilului, soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, și că medicii ar fi ajuns la spital a doua zi dimineaţă. Pe de altă parte, conducerea Maternității ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea nașterii”. ”Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când dr. Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană”, susținea dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ”Elena Doamna” din Iaşi.
CE I-AR FI ÎNCURCAT PE MEDICI Medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere, susţine conducerea spitalului.
E halucinant...
”Cum poți să intri cu un copil mort în spital și să îți spună că e viu? Eu după ora 3.00 dimineața am început să simt copilul într-o poziție mai ciudată. Mi s-a făcut ecografie dimineață la internare, pe data de 8 septembrie. Mi-au spus că e bine și că așteptăm să se intensifice contracțiile ca să decurgă procesul mai departe. E halucinant“, a spus mama copilului, Ioana Ciobanu.