Medicii care au plecat în străinătate au vrut să se dezvolte profesional?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Medicii care au plecat în străinătate au vrut să se dezvolte profesional?

Sănătate 14 Septembrie 2017 / 17:04 843 accesări

Deşi poate părea greu de crezut, un studiu dat publicității joi de MEDIjobs România arată că 84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80% - ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial. Mai mult, potrivit aceluiaşi studiu, 56% dintre medici susțin că au plecat din cauza relației cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relației cu pacienții români. Întrebați ce nemulțumiri au față de meseria și traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecați au răspuns că sunt nemulțumiți de distanța față de familie și prieteni, iar 16% au citat stresul și programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaționarea cu pacienții străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenți au spus că și-ar dori să ajute pacienții români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% și-ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide o clinică proprie. În ceea ce privește ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecați au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Așteptările financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 - 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistenții medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condițiilor din spitale și clinici, 34% din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 21% din cauza relației cu colegii/mentorii, 17% - pentru a studia și 17% - ca urmare a relației cu pacienții români. Întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenții plecați au răspuns că și-ar dori să ajute pacienții români, 73% și-ar dori un salariu corect, 52% - să se întoarcă la familie și prieteni, 26% s-ar întoarce dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 21% și-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenți au spus că și-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% - un ajutor în găsirea unei locuințe, 17% - suport în depunerea actelor la OAMMR și la echivalarea studiilor, dacă este cazul. Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialiști și asistenți medicali stabiliți în afara României.



12